Albert Bonniers Förlag, 2022-02-10

Foto: Mattias Johansson

Lennart Sjögren tilldelas Tranströmerpriset 2022

Poeten Lennart Sjögren tilldelas 2022 års Tranströmerpris med motiveringen: För en poesi som gjuter nytt liv i naturlyrikens stora grenverk och visar grymheten men också omsorgen i det mänskliga. 

Västerårs stad delar ut priset för att "belöna ett högstående författarskap i Tomas  Tranströmers anda". Prisceremoni sker lördagen den 22 maj.

Lennart Sjögren, född 1930, har varit verksam som poet i mer än sextio år och innehar idag en särställning i svensk litteratur. Han debuterade 1958 med Håll portarna öppna och har sedan dess utkommit med ytterligare nästan trettio böcker.

Genom åren har han tilldelats många utmärkelser, bland annat Sveriges Radios Lyrikpris, Frödings stora pris, De Nios pris, Karlfeldtpriset och Aspenströmpriset. Lennart Sjögren är också verksam som målare.

Lennart Sjögren utkommer med sin senast diktsamling Det röda äpplet utkommer den 16 februari.

På ett bord på ålderdomshemmet ligger det röda äpplet som en hägring från förr. Människorna som befolkar hemmet kommer och går. I denna obarmhärtiga men också hemligt trösterika långdikt hör vi dem tala om livet som varit och slutet som väntar – nu är vi här, snart är vi det inte.

Med Det röda äpplet befäster Lennart Sjögren sin särställning inom svensk poesi.