Albert Bonniers Förlag, 2018-12-03

Foto: Charles Ludvig

Leif Holmstrand tilldelas Mare Kandre-priset 2018

Leif Holmstrand belönas med Mare Kandre-priset 2018 för sitt författarskap. Priset delades ut av Madeleine Grive på Stockholms Internationella Poesifestival. Läs mer om priset.

Ur motiveringen:

”Ingenting står där man ställt det i Leif Holmstrands monstruöst skickliga författarskap, som trotsar alla begränsningar och finner sitt utlopp i prosa, poesi, konst och musik. Med hjälp av ett lysande och samtidigt oroande språk låter han innehåll och gestalter spåra ur och kroka fast i nya, otänkbara banor.”

Pristagare de senaste åren:

Sanna Hartnor, Malin Axelsson, Helena Österlund, Martin Tistedt och Linda Boström Knausgård m.fl.

Om priset:

Priset instiftades till minne av Mare Kandre (1962-2005) som efter sin för tidiga bortgång kom att sörjas av en stor skara läsare. Hos Mare Kandre stod individens upplevelser och sinnesförnimmelser i centrum, avspeglade i ett egenartat språk. Hon själv förklarade i Madeleine Grives intervju i 90TAL #9 att hon inte kunde gödsla med sina ord; de var så dyrbara. Detta utmärker också Mare Kandre-prisets pristagare. Priset syftar till att premiera författare som skriver i Kandres anda; författare som förvaltar hennes litterära värv. Priset delas ut i samarbete mellan 10TAL och Mare Kandres familj.

Om författaren:

Leif Holmstrand, född 1972 och bosatt i Malmö, är författare, konstnär och musiker. Han debuterade 2002 med diktsamlingen Stekelgång och har därefter gett ut ett tjugotal böcker. Hans senaste bok på Albert Bonniersförlag Sista dagen utkom 2016. Leif Holmstrand ger dessutom ut böcker under namnet Anna-Maria Ytterbom. Läs mer på författarens hemsida.