Albert Bonniers Förlag, 2022-06-27

Foto: Lena Berg-Nordenberg

Lars Lerin belönas med Mårbackapriset 2022

Konstnären och författaren Lars Lerin tilldelas Mårbackapriset 2022. Priset delas ut vartannat år till en person som verkat i Selma Lagerlöfs anda. Prissumman är på 25 000 kronor.

Motiveringen:

”Lars Lerin har, liksom Selma Lagerlöf, en alldeles särskild förmåga att skildra såväl livets mörka som ljusa sidor. Mänskliga tillkortakommanden blir förlåtna, och strålar av empati bryter igenom tunga tankar och mörka dimbankar. Naturens växtkraft och befolkade landskap belyses av kärlek och vardagens arbete."

Lars Lerin i ett pressmeddelande:

– Tack för den underbara motiveringen, jag känner mig så glad i hjärtat för priset!

Om Lars Lerin:

Lars Lerin anses vara Nordens främsta akvarellmålare och är känd för sin enastående begåvning och produktivitet. Han är även en begåvad författare med en helt egen stil, en nära och stark gestaltande berättandeform, inte sällan med dokumentära inslag från då och nu.

Lars Lerin tilldelades Augustpriset för Årets svenska fackbok 2014 för sin bok Naturlära, och han är hedersdoktor vid Karlstad universitet, en titel han tilldelats för sitt stora konstnärskap både som författare och bildkonstnär.

2016 ärades Lars Lerin med den kungliga medaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärliga insatser som författare och konstnär, samt tilldelades två Kristallen-statyetter för programmet Vänligen Lars Lerin (SVT), Årets livsstilsprogram samt Årets manliga tv-profil. 2019 tilldelades Lars Lerin Visa vägen-priset i kategorin Årets eldsjäl.

Lars Lerin debuterade som barnboksförfattare 2019 med Trollet är inte hemma. I september är han åter aktuell med en ny barnbok: Kattjakten.