Albert Bonniers Förlag, 2023-09-30

Foto: Karl Nordlund

Lars Kepler tilldelas BookBeats pris Årets svenska deckarförfattare 2023

Författarduon Lars Kepler belönas med BookBeats pris Årets svenska deckarförfattare 2023. Priset är datadrivet och baserat på hur populära, genomlyssnade och omtyckta de tre senaste böckerna från svenska deckarförfattare har varit under de senaste 12 månaderna. Priset delades ut på kvällen den 30 september, i samarbete med Crimetime, under årets bokmässa i Göteborg.

Emelie Hollbox, Senior Content Performance Specialist på BookBeat:

– Att Lars Kepler vinner igen visar kraften i serien om Jonna Linna som lyssnarna och läsarna inte kan få nog av.

Alexandra och Alexander Ahndoril som skriver under pseudonymen Lars Kepler tilldelades även priset 2021.

Den senaste boken Spindeln utsågs också till årets mest lyssnade bok på Storytel. Boken tilldelades även Adlibrispriset Årets deckare 2022.

Det nyinstiftade inläsarpriset, som lyfter ljudets del i lyssningsupplevelsen går till Jonas Malmsjö, som bland annat läser upp Lars Keplers serie.

Den nionde boken om Joona Linna

För tre år sedan fick Saga Bauer ett vykort med en hotfull text om en pistol med nio vita kulor – varav en väntar på Joona Linna. Det stod att hon var den enda som skulle kunna rädda honom. Hon visade kortet för Joona, men tiden gick och hotet bleknade som en meningslös provokation. Fram till nu. En säck med en nästan fullständigt upplöst kropp hittas fastsurrad i ett träd i Kapellskär. På mordplatsen återfinns en mjölkvit patronhylsa.