Albert Bonniers Förlag, 2021-09-26

Foto: Ewa Marie Rundquist

Lars Kepler tilldelas BookBeats pris Årets svenska deckarförfattare 2021

Författarduon Lars Kepler belönas med BookBeats pris Årets svenska deckarförfattare 2021. Priset är datadrivet och baserat på hur populära, genomlyssnade och omtyckta de tre senaste böckerna från svenska deckarförfattare har varit under de senaste 12 månaderna. Priset delades ut på kvällen den 25 september, i samarbete med Crimetime, under årets bokmässa i Göteborg.

Anna Riklund, Head of Content Curation, BookBeat:

– Författarskapet Lars Kepler är ett fenomen i sig och är ett av Sveriges populäraste genom tiderna och data från hundratusentals lyssnare ger oss svaret på varför de är så framgångsrika. Inte bara är deras senaste bok Spegelmannen det senaste årets mest lyssnade i BookBeat, sammantaget visar vår data att användarna älskar och inte kan sluta lyssna på någon av deras tre senaste böcker. De är därför, i otroligt stark konkurrens, värdiga vinnare av Årets svenska deckarförfattare 2021.

Priset delas ut för tredje gången och författaren utsågs genom att analysera data från BookBeats hundratusentals användares lyssning. Det som mäts och vägs samman är popularitet, genomlyssning och betyg för författarnas tre senaste böcker.

Alexandra Coehlo Ahndoril och Alexander Ahndoril, författarna bakom pseudonymen Lars Kepler:

– Vi älskar att sagoberättandet har återvänt till vårt land i och med ljudböckerna. Och vi upplever att våra inläsare Gunilla Leining och Jonas Malmsjö har en magisk förmåga att lyfta fram det mörka och suggestiva i våra böcker. Vi är mycket glada och stolta över detta pris och djupt tacksamma för att vi har så fantastiska lyssnare.

Ny bok under de senaste tolv månaderna

Samtliga nominerade författare har utkommit med en ny deckare under de tolv senaste månaderna. De andra nominerade författarna var Mari Jungstedt, Sofie Sarenbrant, Emelie Schepp och Viveca Sten.

Om Spegelmannen

En ung kvinna försvinner när hon är på väg hem från skolan. Fem år senare hittas hon mördad på en lekplats mitt i Stockholm. Via övervakningskameror lyckas Joona Linna spåra ett ögonvittne. När det visar sig att vittnet är en psykiskt sjuk man som inte har några som helst minnen av det han sett tar Joona kontakt med hypnotisören Erik Maria Bark. Det ohyggliga mönster som framträder slungar in polisen i en livsfarlig jakt. Detta är utan tvekan Joona Linnas mest gåtfulla fall hittills.

Spegelmannen är thrillermästaren Lars Keplers åttonde bok med Joona Linna.