Albert Bonniers Förlag, 2023-11-22

Foto: Fredrik Hjerling

Kulturstipendiet Rubus Arcticus till Magnus Västerbro

Författaren och journalisten Magnus Västerbro tilldelas det stora kulturstipendiet Rubus Arcticus. Stipendiet om totalt 400 000 kronor fördelas varje år på fyra stipendiater med norrbottnisk anknytning.

Motiveringen lyder:

Magnus Västerbro skriver om historia ur ett underifrånperspektiv som han bär med sig från uppväxten i Norrbotten. Han berättar från de maktlösas och utsattas synvinkel och lyckas levandegöra människorna i historien. Han växlar skickligt och intresseväckande mellan individens perspektiv och det övergripande historiska skedet. Trots att händelserna utspelas för hundratals år sedan är frågeställningarna fortfarande aktuella.

Om Magnus Västerbro

Magnus Västerbro är född i Malmberget, uppvuxen i Luleå och numera bosatt på Kungsholmen i Stockholm med sin familj. Han har skrivit flera kritikerrosade böcker, bland annat Augustvinnande Svälten. Hungeråren som formade Sverige (2018) samt skönlitterära Den svarta boken – småberättelser om död och förvandling (2022). Magnus Västerbro belönades med Lotten von Kraemers pris 2021 som delas ut av Samfundet De Nio. Han är också regelbunden medarbetare i Dagens Nyheter.

Om senaste boken

I Den svarta boken. Små berättelser om död och förvandling blandas historia och nutid, ibland med utgångspunkt i verkliga händelser, ibland hämtat ur författarens dagdrömmar, mardrömmar och fantasier. Antika häxor, medeltida vampyrer och osaliga andar från olika tider varvas med berättelser om helveten på – och under – jorden. Det är skräckfyllt och spöklikt, inte sällan makabert men också oavbrutet fascinerande.