Albert Bonniers Förlag, 2020-07-30

Kiley Reid och Douglas Stuart nomineras till Bookerpriset 2020

Romandebutanterna Kiley Reid och Douglas Stuart är två av de nominerande författarna på Man Booker Prize long listEn sån tid att leva i (Such a Fun Age) av Kiley Reid och Shuggie Bain (Shuggie Bain) av Douglas Stuart utkommer på svenska våren 2021. En sån tid att leva i är en lika skarp som medryckande samtidssatir om klass, rasism och privilegier – full av människokännedom. Shuggie Bain är en glimrande och djupet rörande debut, en berättelse om den villkorslösa kärlek endast ett barn kan ha till sina trasiga föräldrar.

Om En sån tid att leva i

Emira rycker ut akut en kväll för att hjälpa familjen hon brukar sitta barnvakt hos. På stormarknaden i närheten blir hon kvarhållen av en säkerhetsvakt som anklagar henne för att ha kidnappat tvååriga Briar. Händelsen, där en ung svart kvinna med ett blont barn i sällskap omringas kunder och personal, fastnar på film. Emiras arbetsgivare Alix, en feministisk bloggare med de bästa intentioner, är fast besluten att ställa allt till rätta.

Men vad vill Emira själv? Hon visar sig inte särskilt mottaglig varken för Alix välvilja eller för omgivningens uppmuntrande uppmaningar om att inte ta någon skit och att utnyttja tillfället att göra ett antirasistiskt ställningstagande. Emira är planlös, pank och har andra problem att tänka på. Incidenten i stormarknaden blir startskottet för en oförutsägbar kedja av händelser som vänder upp och ner på allt Emira och Alix tror att de vet om sig själva – och som uppenbarar en överraskande koppling mellan dem båda. Utgiven av Bloomsbury Circus, Bloomsbury Publishing.

Kiley Reid är amerikanska och bosatt I Philadelphia. Hon har tagit examen vid Iowa Writers’ Workshop, där hon tilldelats Truman Capote Fellowship.

Om Shuggie Bain

Utsedd till Årets debutant 2020 av Observer

1981. Glasgow. Staden tynar bort. Fattigdomen ökar. Människorna ser det liv de hoppats på passera revy. Agnes Bain har alltid förväntat sig något mer. När hennes opålitlige man lämnar familjen krossas hennes stora framtidsdrömmar och hon och de tre barnen blir kvar i ett gruvsamhälle decimerat av Thatcherregimen. Agnes söker alltmer tröst i flaskan, och barnen gör sitt yttersta för att rädda henne. Men en efter en tvingas de överge sin mor för att rädda sig själva.

Det är hennes son Shuggie som håller ut längst. Men Shuggie har sina egna problem. Han är annorlunda och har ärvt sin mors snobbiga och kräsna inställning. De andra barnen retar honom och trots Shuggies ansträngningar att passa in i mallen och ge intryck av att vara en ”normal” pojke, betraktar omgivningen Shuggie som udda och inte som andra. Agnes vill stötta och skydda sin son, men hennes beroende resulterar i att hon stöter bort de som står henne allra närmast, även hennes älskade Shuggie. Utgiven av Picador, Pan Macmillan.

Douglas Stuart är född och uppvuxen i Glasgow. Efter studier vid AfterRoyal College of Art, flyttade han till New York, där han gjort karriär som formgivare och designer. Han är chefsdesigner och har arbetat med varumärken som Calvin Klein, Banana Republic and Jack Spade.