Albert Bonniers Förlag, 2022-07-11

Foto: Bodil Bergqvist

Kerstin Ekman belönas med Norrlands litteraturpris 2022

Författaren Kerstin Ekman tilldelas Norrlands litteraturpris 2022 i kategorin vuxenlitteratur för romanen Löpa varg. Priset delas ut av Norrländska litteratursällskapet och Författarcentrum Norr.

Motiveringen lyder:

I en skenbart enkel och anspråkslös roman ryms ett stort existentiellt djup. Här är människans påverkan på naturen inga abstrakta analyser eller slagord, utan en i vardagen förvärvad erfarenhet. I den åldrande jägmästaren Ulfs livskris återfinns såväl samvetskval som förtröstan samt hopp kring vår förmåga att leva tillsammans med både varandra och vår livsmiljö. Formatet må vara litet, men Kerstin Ekmans Löpa varg är en okuvlig och stark berättelse, tryggt rotad i den norrländska myllan.

Elin Grelsson, ordförande i Norrländska litteratursällskapet i ett pressmeddelande:

– Det är glädjande att äntligen få dela ut Norrlands litteraturpris till Kerstin Ekman, vars författarskap genomgående varit rotat i den norrländska marken. Precis som i flertalet av hennes romaner utgår Löpa varg ifrån myrarna, skogarna och den norrländska byns miljöer och gemenskaper.

Om Kerstin Ekman

Kerstin Ekman, född 1933 i Risinge, Östergötland, debuterade 1959 som deckarförfattare. Hon valdes in i Svenska Akademien 1978, och lämnade den 1989.

Kerstin Ekman har erhållit ett flertal stora litterära priser, som Augustpriset 1993 och 2003, Pilotpriset 1995, Ivar Lo-priset 2000, Gerard Bonniers essäpris 2008 och Eva Bonniers stipendium 2019.

Efter den Augustprisnominerade essäboken Gubbas hage (2018) gav Kerstin Ekman senast ut berättelsen Tullias värld (2020), om Ciceros dotter i antikens Rom.

Hennes senaste bok Löpa varg utkom 2021 och har nominerats till Adlibrispriset 2021 och Sveriges Radios romanpris 2022. Ljudboken i uppläsning av Lennart Jähkel belönades i mars med Storytel Awards 2022.

Om Löpa varg

Då kom han ut. Han gjorde det med en självklarhet som var lätt att begripa; den här världen var ju hans. Han kom fram ur skogen lite längre bort än där skidspåret gick. Han ställde sig i myrkanten mellan en enbuske och en förkrympt tall. Han såg uppmärksamt ut över myrens lilla snövidd, vände på huvudet så att jag såg profilen med den ädla nosen, den branta pannan och öronen som stod opp.

Ulf Norrstig, pensionerad jägmästare, är den som berättar i Löpa varg – Kerstin Ekmans täta historia om en mans förändrade relation till jakten och skogen, till minnena och det egna åldrandet…