Albert Bonniers Förlag, 2019-12-11

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Katarina Wennstam tilldelas Begriplighetspriset 2019

Journalisten och författaren Katarina Wennstam tilldelas Begriplighetspriset 2019 med motiveringen: ”...för att hon är en folkbildare som har tagit sig an det svåraste av allt: att ändra en mångtusenårig maktobalans som låter förövare åtnjuta förmånen att dela skuld med – inte sällan lägga över den på – sina offer”.

– Jag är otroligt tacksam och stolt över det här priset. Just att försöka göra svåra skeenden lite mer begripliga, att vrida och vända på perspektiv och att försöka slå hål på gamla unkna föreställningar om manligt och kvinnligt är något jag brinner starkt för. Det här ger mig kraft att fortsätta kämpa, säger Katarina Wennstam i ett pressmeddelande.

Begriplighetspriset, som delas ut för elfte gången av kommunikationsbyrån Publik, tilldelas årligen ”en person som lyckats förklara ett svårt och viktigt ämne så att andra förstår.” Övriga nominerade 2019 var Hédi Fried, Anders Hansen och Simon Häggström.

– Jag tror inte att alla inser hur svårt det är att vara begriplig. Det krävs mod, självkänsla, och inte minst pedagogisk vilja och förmåga för att göra det svåra enkelt att förstå, säger Alexandra Carmback, vd på Publik.

Prisutdelningen äger rum under 2020 i Publiks lokaler på Riddargatan 17A.