Albert Bonniers Förlag, 2019-06-14

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Katarina Wennstam får FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter

Journalisten och författaren Katarina Wennstam tilldelas i dag Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter. Prisutdelningen sker för första gången på Järvaveckan.

Katarina Wennstam, journalist och författare, är 2019 års mottagare av Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter. Katarina tar emot priset på Stora scenen på Järvaveckan, Spånga IP, kl 14.45 i dag fredag. Hon deltar därefter i ett seminarium om flickors och kvinnors rättigheter som hålls i seminarietält 1 kl 16.00-16.45.

Motiveringen lyder:

”Årets MR-pristagare har haft avgörande betydelse för den svenska samhällsdebatten om flickors och kvinnors rättigheter på 2000-talet. Hon pekar i reportage och skönlitterära verk på hur rättssamhället sviker våldsutsatta och hur samhället fördömer den som vill leva ett liv i frihet. Som journalist, författare och debattör står hon alltid på utsatta flickors och kvinnors sida. Med sitt arbete påminner hon om vikten av universella mänskliga rättigheter och om Sveriges förpliktelse, i bland annat FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, FN:s kvinnokonvention och Agenda 2030, att verka för jämställdhet.”

– Just nu ser vi över hela världen att flickors och kvinnors rättigheter hotas och inskränks. Med vårt pris vill vi visa vår stora uppskattning för Katarina Wennstams arbete och samtidigt understryka att Sverige på hemmaplan och internationellt alltid måste stå upp för jämställdhet mellan kvinnor och män, säger Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson.

Vid dagens seminarium medverkar även författaren och föreläsaren Galaxia Wallin som startade uppropet #UnderYtan och Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson. Samtalsledare är Måns Molander, chef för Human Rights Watch i Sverige.

Svenska FN-förbundet är en fristående medlemsorganisation som verkar för ett starkare och bättre FN. FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter har tidigare gått till bland andra Amanda Kernell, Sara Mohammad och Linnéa Claeson.

För intervjuförfrågningar till Katarina Wennstam kontakta:

Pekka Johansson, FN-förbundets pressekreterare, 073-374 62 84.