Albert Bonniers Förlag, 2021-10-04

Foto: Caroline Andersson Renaud

Jörgen Gassilewski belönas med Erik Lindegren-priset

Poeten och författaren Jörgen Gassilewski tilldelas 2021 års Erik Lindegren-pris à 200 000 kronor. Priset delas ut under konst- och litteraturfesten Bok & Bild som går av stapeln 21–23 oktober på Kulturens hus i Luleå.

Motiveringen lyder

”Erik Lindegrenpriset 2021 tilldelas Jörgen Gassilewski för ett långt och mångsidigt poetiskt författarskap. Särskilt i sin senaste bok – Ballongen – försöker han med en djup flerdimensionell närvaro utforska världen och varat, innan rumtiden skiktats, innan tolkningens sega socialitet hunnit lägga ett alltför tätt raster över den. Händelserna plockas isär och interagerar. Det är ytterst konkret, ytterst visuellt. Och samtidigt är det inte ”visuellt gripbart. // Ögat kan inte se någon skillnad. // Men känseln kan”.

Om priset

1992 instiftade Luleå kommun priset, som delas ut vartannat år, till Erik Lindegrens minne. Avsikten är att utmärka ett lyrikverk eller ett lyriskt författarskap som tillhör det konstnärligt mest intressanta ur de senaste årens svenskspråkiga produktion. Utmärkelsen är ett av Sveriges största lyrikpriser.

Mer om Erik Lindegren

Luleåsonen Erik Lindegren, 1910-1968, var författare, poet, översättare, litteraturrecensent och även ledamot av Svenska Akademien under 1960-talet. Han räknas som en av de främsta förnyarna inom den svenska modernismen.

Om Jörgen Gassilewski

Jörgen Gassilewski, som också är bildkonstnär, debuterade som poet med diktsamlingen Du 1987. Hans dikter har karaktäriserats av komprimerade bildrika scenerier, där olika meningsskikt och världar ställts bredvid och övergått i varandra. Som romanförfattare slog han igenom 2006 med boken Göteborgshändelserna som handlar om kravallerna vid EU-toppmötet i Göteborg samma år. Den senaste boken diktsamlingen Ballongen utkom i slutet av augusti.

Om Ballongen:

Ballongen rör sig kring existensens grund, kroppen i rummet, och förflyttar sig därifrån på olika sätt. Betydelse och berättelse bryts ner och byggs upp - plötsligt befinner vi oss på en badstrand där en glasskladdig färgglad boll studsar runt. En ballong omfattar alla sina egenskaper och flyger med sitt tomma/luftfyllda membran och skapar ett sammanhang och en berättelse när den seglar in över Ryssland. Där finns Anja, Oleg, Kim och Olga, fast på 1800-talet. Ballongen vill vara i världen och nå fram till den. Kanske är det enkelt, och sant.