Albert Bonniers Förlag, 2021-09-12

Foto: Karl Nordlund

Jonas Sjöstedt gör bokslut i sina memoarer Allt kommer att bli bra

Titeln på sina memoarer kom fd partiledaren Jonas Sjöstedt på när han såg en skylt i en villaträdgård i Umeå. Tillsammans med sin pressekreterare Jessica Nordh beskriver Jonas Sjöstedt i sina nyutkomna memoarer Allt kommer att bli bra framsteg och bakslag, och hur man byggt ett modernt vänsterparti i ett allt hårdare samhällsklimat.

Det är lätt att bli självförhärligande, men såväl livet som politiken är fyllt av motgångar och misslyckanden, säger fd partiledare Jonas Sjöstedt (V) om memoarerna Allt kommer att bli bra. Boken hade inte blivit till om inte hans tidigare pressekreterare Jessica Nordh visade sig sitta på åratal av dagboksanteckningar och tillsammans har de nu försökt svara på frågan: vad var det som hände – i Vänsterpartiet och i svensk politik – åren 2012 till 2020?

Allt kommer att bli bra

”Vi hade kört över regeringen och plockat bort en första punkt i januariavtalet. Få hade trott att vi kunde göra det. Hela stämningen i och runt partiet ändrades. Det var en lika stor framgång för oss som ett oväntat nederlag för regeringen ... För oss var en sak klar: det här var bara början.”

När Jonas Sjöstedt kandiderade till partiledare hösten 2011 balanserade Vänsterpartiet på fyraprocentsspärren i opinionen. När han avgick 2020 var han Sveriges populäraste partiledare och partiet mer än dubbelt så stort.

Vägen dit var inte enkel. Den kantades av hårda förhandlingar, interna motsättningar och konflikter inför öppen ridå. Men också av vänskap, samarbete och osannolika politiska framgångar.

Jonas Sjöstedt, född 1964, är politiker och författare, med en bakgrund sombmetallindustriarbetare. Mellan 1995 och 2006 var han ledamot i Europaparlamentet, och 2012 valdes han till partiledare för Vänsterpartiet, en post han innehade fram till sin avgång år 2020. Idag bor han i Hanoi tillsammans med sin fru och deras två barn.

Jessica Nordh, född 1979, är journalist och har jobbat som nyhetsreporter, programledare och redaktör i radio och tv. Hon var Jonas Sjöstedts pressekreterare mellan 2014 och 2020, och arbetar idag som pressansvarig hos Vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar