Albert Bonniers Förlag, 2021-11-30

Foto: Tom A. Kolstad

Jon Fosse belönas med Bragepriset

Den norske författaren och dramatikern Jon Fosse tilldelas Bragepriset – den norska motsvarigheten till Augustpriset. Författaren belönas i för sin bok Ett nytt namn, den sista boken i hans sjubandsserie "Septologin" vars första del Det andra namnet nyligen utkommit på svenska.

Juryn: ”texten bärs fram av ordknapphet, omtagningar och ständiga skiften i tid och plats, utan en enda punkt”. Författaren förlänger på det sättet närvaron enligt juryn som tillstår att ”det kan tidvis vara krävande för läsaren”

Jon Fosse nominerades första gången för 30 år sedan och har tidigare fått ta emot Brageprisets särskilda hederspris. Nu belönas han för första gången för ett bestämt verk.

– Detta kan ses som tröst till alla som är nominerade och inte har fått priset. Håll ut, så får du det! säger Fosse till NRK.

Om Det andra namnet

Första boken i Jon Fosses storverk. Konstnären Asle bor själv på Dylgja norr om Björgvin. I Björgvin bor en annan Asle som även han är konstnär. De två männen är vänner och på ett vis dubbelgångare, två versioner av samma liv. Medan jagberättaren förbereder en utställning på ett galleri, hittar han vännen Asle liggande i snön. Han har kollapsat av alkoholmissbruk och blir inlagd på sjukhus.

Detta första band av ”Septologien” berättar historien om Asle och Asle genom tillbakablickar på barndomen. Det handlar om Asle och systern, fjorden och alla faror, men också om en grannpojke som försvann på havet.

”Septologien” är en storslagen berättelse om konst, Gud, alkoholism, vänskap och tiden som går. Det handlar om döden, men också om vad det vill säga att vara i livet.