Albert Bonniers Förlag, 2020-12-14

Foto: Harry Borden

John le Carré har avlidit

Det är med stor sorg vi har tagit emot nyheten att David Cornwell, känd som John le Carré, gått bort. Han avled 12 december i Cornwall efter en kort tids sjukdom. Det meddelade hans agent Jonny Geller på söndagskvällen. David Cornwell blev 89 år.

David Cornwell lämnar ett stort livsverk efter sig. Som pseudonymen John le Carré skrev han 25 romaner som sammantaget såldes i över 60 miljoner exemplar. Genombrottet kom 1963 med Spionen som kom in från kylan. Med sin komplexa intrig och illusionslösa blick på kalla kriget förändrade den spionromanen som genre.

Den paranoiska romanen Mullvaden (1974) inledde den så kallade Karla-trilogin, som befäste le Carrés position som en av 1900-talets stora. Denna trilogi, som också blev en lovordad tv-serie med en ikonisk Alec Guinness i rollen som George Smiley, följdes sedan av en rad betydande romaner: En perfekt spionDen lilla trumslagarflickan och Den trägne odlaren. Med Spionernas arv (2017) återkom George Smiley i en roman som knöt an till Spionen som kom in från kylan. Le Carrés sista roman En fri agent, utkom 2019 och hyllades världen över. I januari 2020 gjorde han ett bejublat besök i Stockholm i samband med att han tilldelades Olof Palme-priset.

Albert Bonnier, förläggare på Albert Bonniers Förlag, minns John le Carré:

”David reste sällan hemifrån men han kom till Stockholm så sent som i januari i år, sprudlande av energi. Det var ett privilegium att då få hylla hans författarskap. Han är djupt saknad.”

Daniel Sandström, litterär chef, Albert Bonniers Förlag:

– John le Carré skapade den moderna spionromanen, men gjorde så mycket mer än så, han såg djupt in i 1900-talets själ. Han var en fantastisk stilist och människoskildrare, en stor humanist. Han är där uppe med Dickens och Conan Doyle, en mästare i sin genre, men också en mästare oavsett genre. En oerhört vänlig, varm, generös person – saknaden är stor.