Albert Bonniers Förlag, 2024-07-09

Foto: Karl Nordlund

Johanna Swanberg: "Vem gillar inte att tänka på nystarter, avgrunder och okänd mark?"

Johanna Swanberg har jobbat med tidningar, tv, radio, poddar och reklam. Nu har hon gjort sin skönlitterära debut med Cassi. En bok om att nå botten och att hitta vägen tillbaka, skriven med både humor och svärta. Här berättar hon om skrivandet och vad som inspirerar henne.

Hur kom din huvudperson Cassi till dig?

Det var en idé som plötsligt bara dök upp. Vad händer om en person som vill fly sitt liv råkar bli uppfattad som självhjälpsguru och då säger ja istället för nej? Jag vet inte var den kom ifrån, men vem gillar inte att tänka på nystarter, avgrunder och okänd mark?

Har du en massa manus liggande i byrålådan eller datorn?

Verkligen inte. Jag har aldrig ens drömt om att skriva så långa texter. Men när den här idén plötsligt fanns och jag av någon anledning började prata om den med folk och de gillade den, så var det som att jag blev tvungen att se hur långt jag kunde lyckas ta den. Fortfarande känns det som ett pågående experiment.

Du har jobbat på tidskrifter och med tv-produktion tidigare, vad upptäckte du när du mötte bokvärlden?

Att allt gick oerhört långsamt! Jag är van vid mycket, mycket snabbare puckar och den här processen har varit en nyttig övning för mig och min brist på tålamod.

Visste du vad du ville skriva när du satte igång med "Cassi"? Hade du handlingen klar för dig?

Jag hade grundpremissen, men det kändes omöjligt att tänka ut i förväg vart den skulle ta vägen. Så jag bara började skriva och räknade med att allt skulle lösa sig. Och det gjorde det! Även om det också innebar en fruktansvärd mängd återvändsgränder, omskrivningar och raderad text. Jag kan inte rekommendera arbetssättet, men jag hade inte kunnat göra annorlunda.

Har du haft några inspiratörer, andra böcker eller författare som betyder mycket för dig?

Foto: Karl Nordlund

Jag har nog läst allt av Curtis Sittenfeld, Emma Cline, Otessa Moshfegh, Gillian Flynn och Jennifer Egan. Med Cassi hade jag ett mentalt riktmärke som var Ett år av vila och avkoppling möter Änglagård. Oklart om jag hamnade i närheten, men det var i alla fall kompassinställningen.

Hur hittar du själv nästa bok du ska läsa?

Ofta genom tips från Rumaan Alam eller andra favoritförfattare som är kul på Instagram. Eller så står jag bara och stirrar framför mig i engelska avdelningen i en bokaffär tills jag hittar nåt.

Om du skulle beskriva temat i "Cassi", vad skulle du säga att den handlar om?

Det här borde jag ju kunna svara på, men jag tycker att det är jättesvårt. Relationer? Förändring? Att hitta sig själv och sina gränser? Fredrik Backman sa ensamhet, och det stämmer säkert också.

Om Cassi

Cassi har inte alltid druckit pulverkaffe ur PET-flaska, åkt bakfull till jobbet i går dagens kläder eller fördrivit dagarna med att hata sin omgivning. Hon har gått från framgångsrik, populär och lycklig till frustrerad, deprimerad och vinpimplande på mindre än ett år.

I ett impulsivt försök att fly sitt liv råkar hon köpa ett ensligt beläget torp på landet, men när hon flyttar in har ett rykte spridits om att Cassi är en erfaren självhjälpsguru. Istället för att förklara missförståndet bestämmer hon sig för att gå in i rollen och börjar guida byborna genom deras olika problem.

Cassi skapar en ny tillvaro med improviserade terapiformer, hittepå-yoga och magiska stenar och får till sin förvåning dessutom riktiga vänner. Men när har ett liv byggt på lögner någonsin varit en bra idé?