Albert Bonniers Förlag, 2023-12-11

Foto: Jonne Räsänen

Johanna Holmström tilldelas Karin Boyes litterära pris 2023

Den finlandssvenska författaren och journalisten Johanna Holmström tilldelas Karin Boyes litterära pris 2023. Priset är ett samarbete mellan Huddinge kommun och Karin Boyes litterära sällskap och prissumman är 25 000 kronor.

Motiveringen lyder:

"För en förmåga att med inlevelse och empati skildra människors oro på en alltmer förödd planet, där våldet och mörkret ständigt finns närvarande. Dock utan att släcka hoppet om att slutet är början på en ny verklighet."

– Ett intensivt och mångfacetterat finlandssvenskt författarskap, med tydliga paralleller till Karin Boye, säger Yvonne Philipsson, ordförande i sällskapet i en kommentar.

Senaste års pristagare är: Alva Dahl,  Alejandro Leiva Wenger, Annika Norlin och Ulrika Knutson.

Om Johanna Holmström

Johanna Holmström fick sitt genombrott 2009 med novellsamlingen Camera Obscura, som belönades med Svenska Dagbladets litteraturpris. I sina romaner och noveller analyserar hon ofta människans mörkare impulser. Holmströms historiska roman Själarnas ö (2018) har blivit älskad och sattes upp som pjäs på Svenska Teatern i Helsingfors hösten 2022. Hon nominerades till Runebergspriset 2023 för sin senaste bok Handbok i klardrömmar.

Om Handbok i klardrömmar

En mor gömmer spåren av ett våldsdåd i sin frysbox. Desiré har en hemlig önskan om att bli en manet och Julia anländer till Barnträdgården då de sista fåglarna faller från skyn. Bjud inte in dem för länge. De kan bli gäster som hemsöker dig.

Handbok i klardrömmar är en samling berättelser om det till synes vardagliga där något oroväckande ändå lurar i periferin. Johanna Holmström skriver mot framtiden där barn föds i en alltmer kontrollerad värld. Frågan är om människans förmåga till godhet för alltid är förlorad?

Sagt om boken

"Johanna Holmströms noveller är mörka, hotfulla och språkligt njutbara ." Dagens Nyheter

"Briljant novellsamling om dystopins ensamhet." Aftonbladet

"En ruskigt bra bok. Johanna Holmströms tredje novellbok visar att hon är en mästarinna i grenen." Svenska Yle