Albert Bonniers Förlag, 2022-12-08

Foto: Jonne Räsänen

Johanna Holmström nomineras till Runebergspriset 2023

Den finlandsvenska författaren och journalisten Johanna Holmström nomineras till Runebergspriset 2023 för sin bok Handbok i klardrömmar. Ur motiveringen: ”utforskar det kusliga och illavarslande som finns i samhället och oss”. Juryn anser också att Holmströms noveller rör sig från det mest otänkbara i samtiden, mot framtidsfantasier, där gränsen mellan utopi och dystopi rämnar. Läs mer om samtliga nomineringar.

Foto: Jonne Räsänen

Johanna Holmström fick sitt genombrott 2009 med novellsamlingen Camera Obscura, som belönades med Svenska Dagbladets litteraturpris. I sina romaner och noveller analyserar hon ofta människans mörkare impulser. Holmströms historiska roman Själarnas ö (2018) har blivit älskad och sätts upp som pjäs på Svenska Teatern i Helsingfors hösten 2022.

Om boken

"Blöt, tänker Desiré senare medan hon drar med trasan över matbordet. Ryggradslös. Som en manet. Men maneter är vackra. Hon stannar upp i sina rörelser och kan se det alldeles tydligt framför sig utan att behöva blunda: den svävande lila kroppen, genomlyst av solen, och vattnets kristallklara stillhet runt den. Hon har lämnat det fastsittande polypstadiet genom en smärtsam lossning och simmar nu fritt."

En mor gömmer spåren av ett våldsdåd i sin frysbox. Desiré har en hemlig önskan om att bli en manet och Julia anländer till Barnträdgården då de sista fåglarna faller från skyn. Bjud inte in dem för länge. De kan bli gäster som hemsöker dig.

Handbok i klardrömmar är en samling berättelser om det till synes vardagliga där något oroväckande ändå lurar i periferin. Johanna Holmström skriver mot framtiden där barn föds i en alltmer kontrollerad värld. Frågan är om människans förmåga till godhet för alltid är förlorad?

Sagt om boken

"Johanna Holmströms noveller är mörka, hotfulla och språkligt njutbara ." Dagens Nyheter

"Briljant novellsamling om dystopins ensamhet." Aftonbladet

"En ruskigt bra bok. Johanna Holmströms tredje novellbok visar att hon är en mästarinna i grenen." Svenska Yle