Albert Bonniers Förlag, 2021-09-23

Foto: Fredrik Hjerling

Jens Liljestrands klimatroman såld till 13 länder

I oktober utkommer Jens Liljestrands klimatroman Även om allt tar slut, om en krisande familj som skingras under semestern i Dalarna efter att norra Sverige plötsligt står i lågor. Men redan nu står det klart att romanen kommer att nå en större läsekrets än så, sedan Ahlander Agency sålt boken till 13 länder, i dagsläget. Bland marknaderna märks USA, England, Tyskland, Italien, Holland, Spanien och Frankrike, och flera av förlagen planerar utgivning redan 2022.

Jens Liljestrand om mottagandet:

– Klimatkrisen är aktuell i alla länder men det finns en brist på berättelser som sätter ord på de känslor som människor har. Vi lever i en existentiell kris som varit frånvarande i kulturen. Inte i den politiska diskussionen, men när filmer och böcker skildrar klimatkrisen så blir det ofta apokalyptiskt. Min bok handlar om våra liv här och nu, hur krisen löper parallellt med vardagslivets alla bekymmer, utmaningar och trauman.

Agent Astri von Arbin Ahlander:

– Det är alltid upplyftande när litterära romaner från vårt lilla språkområde får ett sådant otroligt genomslag i värden. Jens Liljestrand lyckas vända strålkastarljuset på alla våra brister, och läsupplevelsen är både fylld av förfäran och stor igenkänning.

För mer information:

Astri von Arbin Ahlander: 072-720 40 46, e-post: astri@ahlanderagency.com

Presskontakt Albert Bonniers Förlag: Anna-Karin Korpi 070-798 85 39, e-post: anna-karin.korpi@bonnierforlagen.se

Om Även om allt tar slut

Det är ännu en varm sommar, ännu en historisk värmebölja. Men den här gången förändras tillvaron för Didrik och hans familj i grunden. Stora delar av norra Sverige står i lågor, städer och byar evakueras, familjer splittras i kaoset som uppstår. Den planerade resan till Thailand känns alltmer som en fåfäng dröm. 

Det vi kallar klimatkrisen blir plötsligt något mycket påtagligt, en existentiell katastrof som ingen kommer undan. Ändå måste livet fortsätta som vanligt, med tonårsförälskelser, äktenskapskollapser, identitetskriser och föräldrauppror. I fyra sammanlänkade berättelser skriver Jens Liljestrand om liv som måste finna sin väg när verkligheten rämnar och undergången har blivit vardag. 

Om Jens Liljestrand

Jens Liljestrand, född 1974, är författare, litteraturforskare och kritiker. Han nominerades till Augustpriset för den hyllade biografin om Vilhelm Moberg, Mannen i skogen. Även om allt tar slut är en återkomst till det skönlitterära skrivandet som inleddes med novellsamlingen Paris–Dakar.