Albert Bonniers Förlag, 2020-01-20

Foto: Ewa Stackelberg

Jag vill sätta världen i rörelse nomineras till Årets bok om svensk historia

Anna-Karin Palms biografi över Selma Lagerlöf Jag vill sätta världen i rörelse nomineras till Årets bok om svensk historia. Nättidningen Svensk historia erbjuder sina läsare att rösta fram förra årets bästa, viktigaste, mest läsvärda eller mest efterlängtade bok om svensk historia. Jag vill sätta världen i rörelse har tidigare belönats med Samfundet De Nio Lotten von Kraemers pris samt nominerades till Augustpriset 2019 och Stora fackbokspriset.

Om boken:

Selma Lagerlöf. Folkkär och världsberömd, framgångsrik och hyllad. Men bakom den etablerade bilden av Nobelpristagaren och sagotanten på Mårbacka fanns en sökande, tänkande, älskande människa med stort frihetsbegär och djärva visioner. I Jag vill sätta världen i rörelse skriver Anna-Karin Palm med författarens blick på Selma Lagerlöf och ser hennes idévärld och inre liv som grundval för hennes skapande. Hon berättar om vänskaper och kvinnokamp, tidens frågor och sammanhang. Författarlivets strider och tvivel träder fram, men också det starka självförtroendet och målmedvetenheten hos en kvinna som banade nya vägar, både i livet och i litteraturen.

Läs en intervju med författaren på SelmaStories.

Om författaren:

Anna-Karin Palm är född 1961 och uppvuxen i Stockholm. Efter studier i litteraturvetenskap, filosofi och engelska debuterade hon med romanen Faunen 1991, och med Målarens döttrar (1997) fick hon sitt genombrott. Hon har givit ut romaner, noveller, essäer och barnböcker, senast utkom novellsamlingen Jaktlycka 2014. Anna-Karin Palm bor i Stockholm och norra Hälsingland.