Albert Bonniers Förlag, 2019-01-17

Foto: Nille Leander, Carla Orrego Veliz

Ina Rosvall och Burcu Sahin kan få Katapultpriset

Ina Rosvall och Burcu Sahin nomineras till Katapultpriset för 2018 års bästa skönlitterära debut. Sveriges Författarförbund har valt ut fem debuterande skönlitterära författare. Pristagaren presenteras på Littfest i Umeå den 15 mars.

”Årets böcker rör sig från Sveriges inland till yttre rymden, från öknar till laboratorier, det handlar om mödrar och döttrar, om frivillig och ofrivillig exil,” säger Jörgen Lind

Harungen av Ina Rosvall

På slätten ligger laboratoriet där hon arbetar. Där bedrivs experiment på djur för att undersöka medvetandets mekanismer, och hjärnaktiviteten tankas upp i en mima. Hemma finns familjetryggheten, men med tiden dras hon alltmer till miman. När hon hittar en övergiven harunge på vägen till jobbet tas allt till en ny nivå. Harungen är en suggestiv debutroman om en kvinna som överskrider gränser, och om vår eviga fascination inför det okontrollerbara.

Ina Rosvall, född 1988, är bosatt i Malmö där hon arbetar som psykolog.

Broderier av Burcu Sahin

Burcu Sahins diktsamling Broderier börjar i det detaljerade handarbetet, så som det har praktiserats av generationer kvinnor: broderi, sömnad, vävning. Tradition och minne ställs mot rörelse, migration och konflikt – men inte som enkla motsatser, utan som en växande och föränderlig väv.

Burcu Sahin, född 1993, är bosatt i Rinkeby. Hon gick ut Biskops-Arnös skrivarlinje 2015 och är nu verksam som lärare på samma skola, samt på Skrivarakademin i Stockholm.

De andra tre nominerade är:

Clara Bolmsjö, Jordkropp, Trombone

Balsam Karam, Händelsehorisonten, Norstedts

Elin Willows, Inlandet, Natur & Kultur

Katapultpriset

Katapultpriset är ett litterärt pris som instiftades av Sveriges Författarförbund 1991. Priset delas ut till en skönlitterär författare, prosaist eller lyriker, som debuterat under föregående år. Priset består av 40 000 svenska kronor. Bland tidigare pristagare finns Alexander Skantze, Cilla Naumann, Ida Börjel och Stina Stoor.