Albert Bonniers Förlag, 2017-10-03

Foto: Anders Fugelstad

Helga Henschen – bildmakare, multikonstnär och aktivist

Den 14 oktober öppnar Thielska Galleriets retrospektiva utställning om Helga Henschens konstnärskap (1917–2002) i samband med hennes 100- årsjubileum. Helga Henschen arbetade i olika medier och i utställningen finns målningar, skulpturer, affischer, illustrationer och karikatyrer från 1940-tal till och med 1990-tal.

Som av fåglar genomfluten av Birgitta Holm


Vägen till Rebella heter Helga Henschens älskade minnesbok från 1981­. Upprorsfiguren Rebella med jättekeps och spretande hår såg konstnären som sin ”talesman”, sin ”själ”. Hur tog hon sig dit? Från sin start i ett burget barndomshem på Djurgården, via sina år på Konstakademien, sina äktenskap med Peter Weiss och Ralf Parland och sin bana som färgrik skulptör?

Som av fåglar genomflugen (utkommer 20 oktober) visar att det delvis var en farofylld färd. Med genren mythobiografi skapar Birgitta Holm ett sätt att följa denna väg på nytt, fördjupande och förallmänneligande genom att också sätta den i förbindelse med vår kulturs grundläggande berättelser kring existensen. Helga Henschens utvecklingsgång blir ett äventyr av klassiskt slag, och i Birgitta Holms smittande och idérika framställning en exposé också över nittonhundratalets svenska historia och kulturliv.

 

Foto: Erik Sjöström

Birgitta Holm är professor i litteraturvetenskap och har länge verkat som essäist och kritiker. Tidigare böcker har behandlat bland andra Fredrika Bremer, Selma Lagerlöf och Victoria Benedictsson; på Albert Bonniers förlag har hon gett ut biografierna Gösta Oswald (1969) och den Augustnominerade Sara Lidman – i liv och text (1998) samt essäböckerna Tusen år av ögonblick (2002) och Pardans (2004). Senast gav hon ut en biografi över Rut Hillarp och essäsamlingen Språnget ut i friheten.