Albert Bonniers Förlag, 2020-09-19

Foto: Andreas Ortner / Trunk Archive

Håkan Nesser tilldelas Crimetime Award Årets hederspris 2020

Håkan Nesser belönas med Crimetime Award i kategorin Årets hederspris 2020. Priset delas ut under Crimetime Göteborg på Bokmässan Play kl 16.00 den 26 september. Hederspriset delas ut till en författare som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och satt Sverige på deckarkartan. Tidigare vinnare är Maj Sjöwall, Kerstin Ekman, Liza Marklund och Jan Mårtenson.

Juryns motivering:

Mångfaldigt prisad, över 20 miljoner sålda böcker världen över och en imponerande produktion av högkvalitativa litterära deckare, varav flera har blivit filmatiserade. Med en alldeles egen ton och ett finurligt språk har denna deckargigant trollbundit både kritiker och läsare i över trettio år. Hans författarskap är präglat av stor humanism, människokärlek och humor. Med sin serie som utspelar sig i den fiktiva staden Maardam blev han banbrytande inom deckargenren, och publiken tog snabbt den buttra och något cyniska poliskommissarie Van Veeteren till sina hjärtan. Minst lika populär blev nästa kriminalare, Gunnar Barbarotti. I år vill vi hylla en gudabenådad berättare och stilist som låter filosoferandet och det goda samtalet ta minst lika stor plats som de väl konstruerade intrigerna. I år går Årets hederspris till Sveriges deckarkung: Håkan Nesser.

Foto: Andreas Ortner / Trunk Archive

Håkan Nesser om utmärkelsen:

– Jag är egentligen motståndare till hedersrelaterad brottslighet, men i det här fallet gör jag ett undantag. Tyvärr har jag inte möjlighet att lämna Gotland för att ta emot utmärkelsen. Jag har nämligen under veckan besök av tre vrånga och missunnsamma kolleger i branschen – Åsa Larsson, Johan Theorin och Maria Ernestam. Om jag begav mig till Stockholm skulle de dricka ur min vinkällare, koka soppa på hönsen, sälja hästarna och bränna ner mitt hus.

Digital prisutdelning 26 september

Prisutdelningen leds av Josefine Sundström och Rebecka Edgren Aldén och livesänds på Bokmässan Play den 26 september kl 16.00. Vid prisutdelningen delas fyra priser ut: Crimetime Award Årets deckardebut, Crimetime Award Årets barndeckare, Crimetime Award Årets hederspris, samt BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare.

Om Håkan Nesser

Håkan Nesser, född 1950, har sedan debuten 1988 rört sig mellan kriminalromaner, uppväxtskildringar, novellsamlingar och brevromaner. Han har skrivit mer än trettio böcker och är översatt till lika många språk. Hans senaste bok är berättelsen om den egendomlige busschauffören från Alster är den sjätte (eller möjligen sjunde) boken om kriminalpolisen Gunnar Barbarotti, inte mindre egendomlig han.

Den sorgsne busschauffören från Alster

Jag borde verkligen inte leva. Så skriver den före detta akademikern och busschauffören Albin Runge i sina anteckningar från 2012. Och när någon eller några tycks hota honom till livet har han full förståelse för detta. Så småningom leder de bisarra hoten till att polisen i Kymlinge kopplas in.

Hösten 2018 tillbringar kommissarierna Gunnar Barbarotti och Eva Backman av vissa skäl ett par tjänstlediga månader i Rute socken på norra Gotland, och fallet med den olycklige Runge får oväntat ny aktualitet. Någonting i den gamla utredningen verkar ha gått fel. Käpprätt fel. Eller?