Albert Bonniers Förlag, 2021-11-08

Gustavs grabb i jubileumsutgåva

Hösten 2011 gav Leif GW Persson ut sin rosade uppväxtskildring Gustavs grabb– en bok som blev en stor succé. Tio år senare utkommer boken nu i en jubileumsutgåva med ett exklusivt efterord av författaren.

Leif GW Persson:

– När jag för tio år sedan skrev min bok om Gustavs grabb var det för att teckna ner mina goda minnen av min pappa och för att slippa från den sorg, besvikelse och ilska som jag så ofta upplevde när jag tänkte på min mamma. Så blev det nu inte. Nu drygt tio år senare – när jag står här med min-facit-i-hand – så handlar det jag tänker på så fort jag tänker på henne dels om den sorg som jag känner över att det blev så illa som det blev mellan oss, dels om det som jag själv måste ha missat när det kommer till förhållandet mellan oss. Min oförmåga att förstå henne.

Ur inledningen av Gustavs grabb – en roman om min klassresa

"Och om nu detta är sant, att romanen om Madame Bovary i själva verket var Flauberts självbiografi, så är denna berättelse om min egen klassresa en roman om mitt liv och eftersom jag ännu en gång är fri att välja är det i vart fall ett sätt för mig att återförsäkra mig i min roll som författare, trots att det mesta som står här säkert är sant. Vad det nu spelar för roll, den här gången."

Sagt om boken

"Mycket läsvärd. Tät och skarp och levande." Aftonbladet

"Tillhör stilistiskt sett det bästa han någonsin skrivit." Norrköpings tidningar

Gustavs grabb – jubileumsutgåvan utkommer den 15 november.