Albert Bonniers Förlag, 2019-03-07

Foto: Märta Thisner

Gerard Bonniers lyrikpris 2019 till Mara Lee

Mara Lee tilldelas Gerard Bonniers lyrikpris 2019 för sin roman Kärleken och hatet. Priset är på 100 000 kr.

Motiveringen lyder

"För sin undersökning av kärlekens och begärets insnärjdhet i dominansens och vithetens former, som med stålblank prosa, skör lyrik och essäistikens prövande medel expanderar den poetiska genrens register."

Juryns medlemmar

Gunnar D Hansson (2018 års pristagare), Viola Bao (litteraturkritiker) och Lina Rydén Reynols (förläggare på Albert Bonniers Förlag).

Juryn består av en representant för donatorn, en litteraturkritiker samt den författare som året innan fått priset. Donatorns avsikt var inte att välja årets bästa diktsamling, då det knappast är möjligt, utan ett verk som är av hög litterär halt över huvud taget.

Kärleken och hatet

Mara Lee återvänder till ett skrivande som ligger nära hennes tidiga böcker, Kom och Hennes vård. Det är en lyrisk undersökning av varför vi älskar stup, och varför flaggans färger är samma som en käftsmälls. Den avslöjar vilket grammatiskt tempus som är bättre än sex, och varför vissa mammor vänder på jorden i mars. Här finns gudomliga kaksmulor, lupiner och miraklet då hat omskapas till kärlek.

"'Kärleken och hatet' är en svart diamant, en stilsäker bedrift som tvivelsutan hör till det mest intressanta och drabbande i Mara Lees redan rika författarskap." Dagens Nyheter

"Mara Lee är mästerlig när det handlar om reduktion och förtätning. Med den här boken visar hon att vilket tokspretande innehåll som helst kan, i en skicklig författares händer, få sin perfekta form." Svenska Dagbladet

Mara Lee

Mara Lee är född 1972 och bosatt i Stockholm. Hon är verksam som forskare vid konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet, och har undervisat på Biskops Arnös författarskola i många år, samt på Konstfack och Konsthögskolan i Umeå m.m. Hon har också översatt den kanadensiska poeten Anne Carson.Mara Lee har tidigare gett ut de två uppmärksammade diktsamlingarna Kom och Hennes vård.Hon debuterade som romanförfattare på Albert Bonniers Förlag 2007 med den internationellt uppmärksammade Ladies, som 2011 följdes av den kritikerrosade Salome, för vilken hon belönades med Svenska Dagbladets litteraturpris och Per Olov Enquists pris. 2014 utkom Future Perfect, även den hyllad av kritikerna. Mara Lees senaste bok, Kärleken och hatet, utkom våren 2018.