Albert Bonniers Förlag, 2020-08-28

Foto: Kajsa Göransson

Gerard Bonniers Essäpris 2020 till Josefin Holmström

Josefin Holmström tilldelas Gerard Bonniers Essäpris 2020 för sin bok Emily Dickinson och vulkanerna. Stipendiet är på 100 000 kronor. Pristagare utses av en nämnd bestående av Sara Nyström, förläggare, Christian Manfred, förläggare, och Per Wirtén, författare.

Motivering:

"Med stor kännedom om tiden, platsen, språket och tron visualiserar Holmström Dickinson för dagens läsare. Hur smakar en Dickinson-dikt och vilken färg har den? Och hur luktar ensamheten? Josefin Holmström ger oss givmilt sin version av Emily Dickinson – den kreativa vulkanen väl medveten om sitt värde; samtidigt den tillbakadragna poeten, med skapandet och konsten infogade i vardagen."

Sara Nyström, förläggare på Albert Bonniers Förlag:

– Vi är glada och mycket stolta att ge Gerard Bonniers Essäpris 2020 till Josefin Holmström för hennes personliga och kunniga långessä om Emily Dickinsons liv och verk.

Emily Dickinson och vulkanerna

"Det här är en bok om min Emily Dickinson, och om vad det innebär att läsa henne idag. Utgångspunkten är den fråga som genomsyrar det mesta som skrivits om Dickinson: hur kan man vilja det liv som hon valde?  Om man ägnar sitt liv åt att skriva och kanske till och med misstänker att man är bra på det, vill man då inte dela sitt skrivande med någon? Hur kan man vilja detta isolerade liv, livet bakom en skärm, oåtkomlig i sin elektriska storm, förnekad den älskades famntag och den besvarade kärlekens reparativa och generativa kraft? För den skrivande kvinnan – för den här skrivande kvinnan som är jag - finns det en rädsla att bli som Emily Dickinson, eller som det jag föreställer mig att Dickinson var – det vill säga ensam. Det här kan därmed inte undgå att vara en bok som åtminstone delvis handlar om konsten och ensamheten, eller kvinnan och ensamheten. Jag tänker mycket på ensamma kvinnor, författare eller ej." Josefin Holmström

Om författaren

Josefin Holmström, född 1986, är litteraturvetare och kritiker i SvD. Hon har doktorerat i engelsk litteratur vid Cambridge. För debutromanen Antarktisnominerades hon till Katapultpriset. Hennes senaste roman var Samuel är mitt namn (2017).

Om priset

Gerard Bonniers Essäpris delar ut ett stipendium à 100 000 kr per år. Senare års pristagare har varit Gunnar D Hansson 2009, Horace Engdahl 2010, Staffan Börjesson 2011, Ulf Linde 2012, Fredrik Sjöberg 2013, Jenny Maria Nilsson 2014, Sara Danius 2015, Georg Klein 2016 och Per Molander 2017. Pristagare 2018 var Per Wirtén och 2019 Kristoffer Leandoer.