Albert Bonniers Förlag, 2024-06-19

Foto: Thron Ullberg

Genvägar med Karin Bojs i P1

Genvägar med Karin Bojs i P1 utforskar med hjälp av DNA-teknik maten vi människor ätit från stenåldern fram till idag. Programmet sänds måndagar 14.30 och lördagar 09.30 med start efter midsommar.

Läs mer om programmet

Karin Bojs arbetade under lång tid som vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter. Där var hon tidigt ute med att rapportera om såväl klimatfrågan som den nya DNA-tekniken. Hon är hedersdoktor vid Stockholms universitet och har fått en rad stora priser för sitt arbete, bland annat från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, Nationalencyklopedin och Sveriges Ingenjörer.

Hennes bok Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren belönades med Augustpriset för bästa fackbok 2015. Den har sålt i närmare hundratusen exemplar i Sverige och har sålts till 16 länder. Även uppföljaren Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren har varit en stor försäljningsframgång, och båda titlarna är utsedda till Årets bok i tidskriften Svensk historia. I Europas mödrar – de senaste 43 000 åren fortsätter Karin Bojs den skildring av vår tidiga historia som hon påbörjade i de tidigare titlarna.