Albert Bonniers Förlag, 2023-02-06

Foto: Sofia Runarsdotter

Fredrik Sjöberg tilldelas kritikerpriset Lagercrantzen

Författaren, kritikern och biologen Fredrik Sjöberg belönas med DN:s kritikerpris Lagercrantzen. Priset instiftades 2011 och har tidigare gått till bland andra Aase Berg, Per Svensson, Katrine Marçal och Sara Danius.

Motiveringen:

"Han är en fritänkare som kysser och slår ihjäl med samma glada själ, lika hemtam bland folk som bland fä. Med honom förvandlas världen och litteraturen till en bra historia – rolig, bildande och egensinnig. I en allt grinigare tid lyckas han hålla både sitt eget och läsarnas humör uppe."

Fredrik Sjöberg om att få priset:

– Jag blev rörd. Och förvånad, eftersom jag anser att det ingår i det intellektuella uppdraget att ibland kasta en skopa skit efter de riktigt stora maktstrukturerna, som DN måste sägas tillhöra. Jag har fått många priser, men jag har sällan blivit så glad som för det här.

Läs hela intervjun i DN.

Om Fredrik Sjöberg

Fredrik Sjöberg är bosatt på Runmarö i Stockholms skärgård. I hans essäer blandas politik och privatliv, konst och biologi. Självbiografin Flugfällan (2004) blev ett internationellt genombrott och senast kom en lång essä om slumpen: Mamma är galen och pappa är full. Fredrik Sjöberg har belönats med två hedersdoktorat och en lång rad litterära priser. Hans senaste bok Sjöelefanten i Bukarest utkom 2022.

Om Sjöelefanten i Bukarest

Tio år efter succén med samlingen Varför håller man på? ger Fredrik Sjöberg ut några av de bästa essäerna han skrivit sedan dess. De handlar om samlandets psykopatologi, LSD, fjärilar och Ulf Lundell. Avlopp, norrmän, bin och patrioter. Vad är heraldisk zoologi ? Var Hitler tjackpundare ? Och hur dog egentligen Alban Berg ?

Sjöelefanten i Bukarest besvarar många frågor och ställer ännu fler. Det är storartad underhållning i gränslandet mellan kultur och nat