Albert Bonniers Förlag, 2024-05-07

Foto: Stefan Tell

Författaren och journalisten Patrik Lundberg utses till hedersdoktor

Författaren och journalisten Patrik Lundberg utses till hedersdoktor vid Fakulteten för kultur och samhälle, Malmö universitet. Motiveringen lyder: "ett levande exempel på den betydelse akademiska studier kan ha för studenter som växer upp i studieovana miljöer."

Patrik Lundberg i ett pressmeddelande:

Foto: Stefan Tell

– Jag var den första i min familj som gick gymnasiet. Bara det var ett stort steg. Att flytta från Sölvesborg till Malmö var nästa steg. Att sedan börja i akademin där jag upplevde att de flesta andra kunde koderna var förvirrande.

Om Patrik Lundberg

Patrik Lundberg är reporter och krönikör på Dagens Nyheter. Han är 2020 års mottagare av Publicistklubbens pris Guldpennan och Stora Journalistpriset 2021. Han har skrivit flera böcker, bland annat den uppmärksammade ungdomsromanen Gul utanpå. Fjärilsvägen, som är en kärleksförklaring till Patriks mamman, var hans första roman för vuxna. Han tilldelades i oktober 2021 Studieförbundet Vuxenskolans Författarpris. Förra året läste studenter vid Malmö universitet romanen i bokcirklar och Patrik Lundberg deltog sedan i ett offentligt författarsamtal vid lärosätet.

Om Fjärilsvägen

När Patriks mamma Birgitta föddes fanns det hopp, även om hennes liv. I rekordårens och folkhemmets Sverige kunde en arbetarflicka på landsbygden gå åtta år i skolan, ett år i husmoderskola och få ett kontorsjobb måndagen efter examen. Hon kunde spara till körkort och bil, åka på dans och hitta kärleken. Snart levde Birgitta Lundberg den svenska drömmen: Make, två barn. Volvo och villa. En välfärd som fanns där när hon behövde den. Sedan kom 1990-talets finanskris. Skilsmässan och stressen. Fattigdomen. Barnens liv till varje pris.

I denna rosade skildring målar Patrik Lundberg parallellt med berättelsen om sin mamma upp en bild av det svenska klassamhället – en värld där lågutbildade kvinnor ofta drar nitlotten. Författaren ser både likheter och skillnader mellan hans mammas generation och dagens unga kvinnor.