Albert Bonniers Förlag, 2017-10-17

Foto: Ulf I Eriksson

Eva Kristina Olsson tilldelas Erik Lindegren-priset 2017

Eva Kristina Olsson tilldelas, för sin diktsamling  Det ängelsgröna sakramentet, Erik Lindegren-priset 2017. Priset delas ut under konst- och litteraturfesten Bok & Bild  20–22 oktober på Kulturens hus. Prissumman är 200 000 kronor.

Motiveringen:
”Erik Lindegrenpriset 2017 tilldelas Eva Kristina Olsson för Det ängelsgröna sakramentet och för ett omutligt författarskap med orden och nerverna tätt lierade med det omänskliga i det mänskliga”.


Eva Kristina Olsson är född 1958 och bosatt i Stockholm. Hon debuterade 1988 med Brottet och nämns efter en handfull diktsamlingar ofta som ett viktigt inflytande för lyriker i den unga generationen. Hon är utbildad dansare och verksam även med filmer och performance.

Det ängelsgröna sakramentet är ett slags ljusmässa. Någon stiger in i världen, genomsiktlig och ändå kroppslig. I sjungande omtagningar fräts ett namn fram, gestalter löses upp och omformas. Det som framträder är varken jordiskt eller himmelskt, bara ”detta skiljande streck / i ljuset”. Det är vackert och oroande; en av Sveriges mest egenartade poeter har skrivit en av sina mest egenartade böcker.