Albert Bonniers Förlag, 2020-09-17

Foto: Omslaget till ”ETT FÖRLOVAT LAND” av Barack Obama

ETT FÖRLOVAT LAND, första delen av Barack Obamas presidentmemoarer, ges ut av Albert Bonniers Förlag den 17 november 2020 – Omslag presenteras

Global simultanutgivning på 25 språk.

(Stockholm – 17 september 2020) USA:s 44:e president, Barack Obamas presidentmemoarer ges ut i två volymer. Den första delen, ETT FÖRLOVAT LAND publiceras tisdagen den 17 november 2020 simultant på 25 språk. Bokens omslag presenteras här.

ETT FÖRLOVAT LAND ges ut på svenska av Albert Bonniers Förlag, i både inbundet och i digitala format. Den engelska utgåvan, både den inbundna och den digitala, publiceras i USA och i Kanada av Crown, ett imprint av Random House Publishing Group, en del av Penguin Random House.

Utgivningen av den andra och sista delen av memoarerna har ännu inte bestämts och kommer att presenteras vid ett senare tillfälle. Detaljer kring President Obamas bokturné meddelas senare i höst.

Med egna ord berättar Barack Obama i ETT FÖRLOVAT LAND om den osannolika resa han gjorde, från ung man som sökte sin identitet till ledaren av den fria världen. Det är en personlig berättelse om hans politiska utbildning och de avgörande ögonblicken under hans första mandatperiod i hans historiska presidentskap – i en tid av dramatiska förändringar och oro.

Det är en spännande och djupt personlig berättelse om när historia skapas. Obama tar med sig läsaren på en resa, från hans tidiga politiska ambitioner till den avgörande vinsten av caucusmötet i Iowa, som visade på gräsrotsrörelsens betydelse, och vidare till natten den 4 november 2008, när han valdes till USA:s 44:e president. Den första afroamerikanen att besitta nationens högsta ämbete.

Boken erbjuder en unik och insiktsfull reflektion över presidentmaktens enorma räckvidd och gränser, samtidigt får läsaren en inblick i den amerikanska partipolitikens dynamik och internationella diplomati. Obama tar med sig läsaren in i det ovala rummet och Vita husets situationsrum, till Moskva, Kairo, Beijing och många andra platser. Vi får höra hans tankar när han sammankallar sitt kabinett, brottas med en global ekonomisk kris, analyserar Vladimir Putin, säkerställer Affordable Care Act, drabbar samman med generaler om USA:s strategi i Afghanistan, tacklar reformer på Wall Street, svarar på den ödeläggande Deepwater Horizon-explosion och auktoriserar Operation Neptune’s Spear, som leder till Osama bin Ladens död.

ETT FÖRLOVAT LAND är djupt personlig och introspektiv – en berättelse om en man som utmanade  historien, om en samhällsorganisatörs övertygelse som testades på den globala scenen. Obama är ärlig med den svåra balansgången i att kandidera till president och att vara en svart amerikan, att bära en hel generations förväntan på sina axlar med ropen om ”hopp och förändring”, och att möta de moraliska utmaningar av beslut med höga insatser. Han är ärlig om de krafter som motarbetade honom, både hemma och utomlands, öppen med hur livet i Vita huset påverkade hans frus och döttrars liv, och beskriver, på ett osminkat sätt, sina tvivel på sig själv och sina besvikelser. Samtidigt rubbas aldrig hans tro på att framsteg alltid är möjlig inom det stora amerikanska experimentet.

Barack Obama säger:

”Det finns inget som kan mäta sig med känslan man får när man har skrivit klart en bok, och jag är stolt över den här. De senaste åren har jag reflekterat över mitt presidentskap och med ETT FÖRLOVAT LAND har jag försökt att ärligt redogöra för min presidentkampanj och min tid som president: de viktigaste stunderna och de människor som formade den; det jag tycker jag gjorde bra och mina misstag; de politiska, ekonomiska och kulturella krafter som mitt team och jag då arbetade emot – och de krafter vi, som en nation, fortfarande handskas med. I boken har jag försökt ge läsaren en känsla av den personliga resa Michelle och jag gjorde under de åren, med alla otroliga toppar och dalar. Och tills sist, i en enormt omvälvande tid för Amerika, ger jag mina djupare tankar på hur vi framåt kan överbrygga orättvisorna vårt land, och göra så att vår demokrati fungerar för alla – ett uppdrag som inte kan uppfyllas av någon enskild president utan kräver att var och en av oss är engagerade medborgare.  Förutom att vara rolig och informativ, hoppas jag framförallt att boken inspirerar landets ungdomar – och ungdomar världen över – att ta upp stafettpinnen, höja sina röster och göra sin del för att skapa en bättre värld.”

En engelskspråkig upplaga av ETT FÖRLOVAT LAND ges ut av Crown/Penguin Random House i USA och Kanada och av Viking, ett imprint av Penguin Random House, i Storbritannien och det brittiska samväldets territorier. Boken kommer även att ges ut på ytterligare 24 språk: SPANSKA Debate/Penguin Random House Grupo Editorial, TYSKA Penguin Verlag/Verlagsgruppe Random House, PORTUGISISKA BRASILIEN Companhia das Letras, PORTUGISISKA PORTUGAL Objectiva/Penguin Random House Grupo Editorial, FRANSKA Editions Fayard, ALBANSKA Dudaj Publishing, ARABISKA Hachette Antoine/Naufal, COMPLEX KINESISKA Business Weekly Group, TJECKISKA Argo, DANSKA Lindhardt og Ringhof, NEDERLÄNDSKA Hollands Diep, FINSKA Otava Publishing Company, GREKISKA Athens Bookstore Publications, HEBREISKA Yedioth Books, UNGERSKA HVG Publishing  Co., ITALIENSKA Garzanti, JAPANSKA Shueisha, KOREANSKA Woongjin Think Big Co., Ltd., LITAUISKA Alma Littera, NORSKA Cappelen Damm, POLSKA Agora Publishing House, RUMÄNSKA Editura Litera  och VIETNAMESISKA First News–Tri Viet Publishing Co., Ltd, BULGARISKA SofPress.

Barack Obama var USA:s 44:e president, vald i november 2008. Han satt vid makten under två mandatperioder. Han har tidigare skrivit två New York Times bästsäljande böcker, Min far hade en dröm och Att våga hoppas : Tankar om den amerikanska drömmen, och tilldelades Nobels Fredspris 2009. Han bor i Washington, D.C. med sin fru Michelle. De har två döttrar, Malia och Sasha.

Presskontakt:

Sissel Hedqvist • sissel.hedqvist@bonnierforlagen.se • 0704 106271