Albert Bonniers Förlag, 2022-03-02

Foto: Mattias Timander

Elsie Johansson får lokalt pris uppkallat efter sig

Den folkkära författaren och Uppsalabon Elsie Johansson får ett lokalt pris uppkallat efter sig. Studiefrämjandet och Litteraturcentrum i Uppsala instiftar 2022 Elsiepriset.

Den första prismottagaren presenteras den 20 mars och därefter delas priset ut vid en ceremoni i Walmstedtska gården i Uppsala den 1 maj.

Elsie Johansson i ett pressmeddelande:

– Jag har ännu inte riktigt vant mig vid tanken att få ett litteraturpris uppkallat efter mig. Men jag tar det bara lugnt och tycker det är roligt att vara med och inspirera till mer skrivande och läsande.

Om Elsie Johansson

Elsie Johansson är bosatt iUppsala sedan många år och är allra mest känd är hon för böckerna om Nancy som skildrar ett liv och en miljö hon själv växte upp i. Hon hade författardrömmar tidigt men fick lägga de bakom sig för utbildning och äktenskap.

Hon debuterade med en Brorsan hade en vevgrammofon diktsamling när hon närmade sig femtio med en karriär bakom sig på Postverket. Elise Johansson skriver i flera olika genrer för såväl barn som vuxna. Hennes uttrycksmedel är förutom poesi och prosa också den muntliga berättarkonsten.

I Riktiga Elsie (2016) berättar författaren naket – ibland smärtsamt och brutalt men aldrig kärlekslöst – för läsaren om sitt liv. Elsie Johanssons senaste bok Bladet från munnen utkom 2021 i samband med författarens 90-årsdag.

Vid 90 tog Elsie Johansson mod till sig och sjöng ut – läs en intervju av SelmaStories

Om Bladet från munnen

Ta bladet från munnen och våga sjunga ut, är vad den här berättelse- och samtalsboken handlar om. Vid 90 års ålder anser författaren det vara på tiden att lämna alla konventionella, artigt undvikande och anpassade attityder och gå rakt på sak ifråga om för henne, med sin bakgrund och ålder, så känsliga ämnen som bland annat religion och sexualitet. I föreliggande berättelser ger hon med friskt mod, och inte sällan en befriande humor, läsaren inblick i ett antal nutida, djupt berörande och diskutabla levnadsöden.

Bladet från munnen är en annorlunda bok där författaren själv är närvarande hela tiden, inte minst som samtalspartner.