Albert Bonniers Förlag, 2023-08-23

Foto: Beth Frondoso

Dramaten läser texter av Maria Ressa

Den filippinska Nobels fredspris-mottagaren, journalisten och författaren Maria Ressas bok Konsten att bekämpa en diktator uppmärksammas i höstens första Dramaten.Doc, den 12 september. Under konstnärlig ledning av Dmitri Plax ges en gestaltad läsning av Maria Ressas texter, och skådespelare från Dramatens ensemble kommer att medverka i framträdandet.

Kvällen genomförs i samarbete med Albert Bonniers förlag och Svenska PEN.

Dramaten.Doc startade våren 2023 och sätter fokus på konstnärliga kommentarer om samtiden och reagerar på aktuella händelser. Fyra nya föreställningar är planerade i höst.

Maria Ressa

Maria Ressa, född 1962, är journalist och författare. Hon är grundare av nyhetssajten Rappler och dessförinnan korrespondent för CNN. År 2021 belönades hon med Nobels fredspris tillsammans med Dmitrij Muratov. Konsten att bekämpa en diktator är hennes senaste bok som handlar om hur demokratier världen över hackas sönder genom desinformation och manipulation.

Om Konsten att bekämpa en diktator

Maria Ressa har vigt sitt liv åt sanningen. Men när hennes grävande journalistik avslöjade lögnerna och propagandan som sprids via sociala medier i Filippinerna av president Duterte, blev priset högt. Idag hotas hon av långa fängelsestraff, men hon har inte tystnat. Konsten att bekämpa en diktator är berättelsen om hur demokratier världen över förblöder av tusentals sår, alla orsakade av desinformationens globala nätverk. Maria Ressa visar hur vår tids politiska oroshärdar kan kopplas till ett växande Silicon Valley, och ställer frågorna som får oss att vakna och säga stopp.

Boken är översatt av Manne Svensson.