Albert Bonniers Förlag, 2022-11-15

Foto: Martyn Pickersgill

Douglas Stuarts succéroman Shuggie Bain blir tv-serie

Douglas Stuart ska själv omvandla sin succéroman Shuggie Bain till tv-serie: "Det ska bli mycket spännande att få berätta om familjen Bain i tv och få möjligheten att utveckla romanen och skapa nya berättelse och utforska svårigheter och kamp, men också medkänsla och humor ". BBC och produktionsbolaget A24 ligger bakom dramasatsningen. Inspelningen sker i Skottland, varken regissör eller skådespelare är ännu presenterade.

Gaynor Holmes, exekutiv producent:

– Shuggie Bain är en unik roman, med alla ingredienser för att kunna skapa tv utöver det vanliga. Det är en ära att få arbeta med den enormt begåvade Douglas Stuart och överföra hans vision till BBC.

Belönad med Bookerpriset 2020

Shuggie Bain har fått ett storartat mottagande och jämförts med såväl Frank McCourt, Hanya Yanagihara och Éduoard Louis som James Joyce. Boken har sålts till 39 länder och blivit en försäljningssuccé. Romanen, som är baserad på författarens egen barndom och uppväxten i Glasgow på 1980-talet, tilldelades 2020 års Booker-pris och har redan hyllats som en framtida klassiker.

Mor- och sonrelation i arbetarklassens Glasgow

Året är 1981 och industristaden Glasgow är nere för räkning under Thatchers järnhårda styre. Varven och stålverken ligger utspridda längs floden Clyde som rostande dinosaurier. Invånarna kämpar för att överleva. Agnes Bain har alltid haft större drömmar än så, med sitt svarta hår och sina skinande tänder liknar hon en riktig stjärna, ämnad för något finare och bättre. Men när hennes man lämnar familjen faller allt samman. Agnes och de tre barnen försöker bygga upp en ny tillvaro i ett litet gruvsamhälle där grannarna betraktar dem med misstänksamhet och avund. Agnes medicin heter öl och vodka men det blir snart barnens uppgift att ta hand om henne.

Shuggie Bain, minstingen, är den som håller ut längst. Han drömmer sig också bort, från gruvområdet och de hånfulla blickar som aldrig låter honom glömma att han är annorlunda.

Shuggie Bain är en oförglömlig roman om relationen mellan en mor och son i arbetarklassmiljö under 1980-talet i Glasgow.

Översättning av Eva Åsefeldt.

Sagt om Shuggie Bain

"En debut som känns som ett mästerverk" Washington Post.

"100 procent odiskutabel diamantkvalitet. /…/ Under min uppväxt kunde man i bokhyllor se pocketutgåvor av romaner som till innehåll aldrig skulle kunna ha rubricerats som breda, men ändå fick ett brett folkligt genomslag just för att de var så jävla bra. Douglas Stuarts debutroman Shuggie Bain är en sådan bok. En omedelbar klassiker." Jan Gradvall, DI Weekend

"Ni bara måste läsa den här boken! Den får fem tårkanaler av fem möjliga.” Jenny Lindh, Nyhetsmorgon

"Det är en av de bästa debutromanerna som jag har läst på många år. /.../den är skriven i ett slags 360 graders vinkel runt karaktärerna och med en värme och ett slags omtanke för allt i boken. Jag får lust att säga till folk att de måste läsa den, och det är något jag ganska sällan får lust till." Karl-Ove Knausgård

Om Douglas Stuart

En riktig framgångssaga är den om Douglas Stuart och hans debutroman Shuggie Bain. Vid sidan av sin designerkarriär skrev Douglas Stuart på boken under tio år. Romanen blev refuserad 44 gånger innan Picador slutligen nappade. Shuggie Bain har sedan blivit en världsuccé, hyllats av läsare och kritiker samt belönats med ett flertal priser.

I april 2022 kom den andra romanen Unge Mungo ut. Boken tar oss med till ett hypermaskulint och våldsamt Glasgow där protestanter och katoliker håller sig på varsin kant är de två tonåringarnas känslor för varandra helt otillåtna, och drömmen om att fly krockar ständigt med skräcken för att bli upptäckt. Översättning av Eva Åsefeldt.

Douglas Stuart är född i Glasgow, och utbildad vid Royal Academy of Art. Han är sedan länge bosatt i New York där han arbetat som kläddesigner.