Albert Bonniers Förlag, 2020-06-23

Foto: Thron Ullberg

Dokumentär om Kjell Westö

I augusti utkommer Kjell Westö med sin nya roman Tritonus. Det är en modern och oemotståndlig skärgårdsberättelse – om musik och gemenskap, framgång och ensamhet – tecknad med lika delar värme och allvar.

I dokumentären Yrke författare: Kjell Westö berättar Kjell Westö att trots sina skildringar av städer och stadslivet betraktar han sig som en naturmänniska. Och att det viktigaste i livet är litteratur, fotboll och musik – om än inte nödvändigtvis i den ordningen.

Kjell Westö debuterade som poet 1986, men är kanske mest känd för sina sina episka romaner som utspelar sig i Helsingfors, senast Den svavelgula himlen.

Se dokumentären Yrke författare: Kjell Westö

Läs en intervju med Kjell Westö

Läs ett tal av Kjell Westö

Om boken

Stjärndirigenten Thomas Brander har låtit bygga en överdådig villa ute i skärgården. I Casa Tritonus ska han koppla av från de tärande arbetsresorna, men självbilden är inte vad den varit, och efter en rad motgångar i yrkes- och kärlekslivet kan det dyrköpta palatset inte lugna nerverna. En alltför utåtriktad och nyfiken granne blir också ett hot mot sinnesfriden.

Till slut finner Brander och grannen, skolkuratorn och amatörmusikern Reidar Lindell, ändå en gemensam ton i umgänget, och en kärv vänskap uppstår mellan dem. Med Lindell följer också invånarna i Ravais och deras inbördes relationer, som till slut blir också Branders angelägenhet.

Ute i skärgården kan man inte fly in i anonymiteten, här delar man varandras glädje och sorg. Här sitter man i samma båt också när den läcker.

En musikalisk term

Tritonus är den musikaliska termen för det dissonanta djävulsintervallet, och romanen Tritonus pendlar mellan harmoni och dissonans, i sökandet efter svaren på några akuta frågor: hur kan vi leva tillsammans, med alla våra olikheter, i en tid som vår? Finns det försoning och botgörelse, innan allt är försent?

Om Kjell Westö

Kjell Westö, född 1961, är en av de främsta finlandssvenska författarna idag. Romanen Hägring 38 (2013) tilldelades Nordiska rådets litteraturpris 2014 och Sveriges Radios romanpris 2014, nominerades till Augustpriset och Finlandiapriset, och översattes till en rad språk.