Albert Bonniers Förlag, 2023-05-16

De prisas av British Book Awards

I veckan prisades en rad författare och böcker av British Book Awards. Årets debut gick till Louise Kennedy för Trespasses/Över gränsen, Young Mungo/Unge Mungo utsågs till Årets ljudbok och Babel av R. F. Kuang Årets roman.

Årets debut

Louise Kennedys roman Över gränsen är en berättelse om kärlek och klass, i hjärtat av den nordirländska konflikt som kallas för ”the troubles”. Den har hyllats av en enig kritikerkår och belönades också tidigare som årets irländska roman 2022. Romanen tar oss till Nordirland, 1975. Småskolelärarinnan Cushla faller trots allt förstånd för försvarsadvokaten Michael på familjens pub borde hon veta bättre än att falla för honom. Han är protestant, äldre, gift. Gradvis dras hon in i hans sofistikerade värld, samtidigt som terrorn eskalerar runt omkring dem.

Över gränsen utkommer i svensk översättning av Klara Lindell den 8 augusti.

Årets ljudbok

Mungo och James borde inte vara vänner. I ett hypermaskulint och våldsamt Glasgow där protestanter och katoliker håller sig på varsin kant är de två tonåringarnas känslor för varandra helt otillåtna, och drömmen om att fly krockar ständigt med skräcken för att bli upptäckt. Precis som Douglas Stuarts genombrottsroman Shuggie Bain är Unge Mungo en gripande uppväxtskildring från Glasgow, men framför allt är det en hjärtskärande berättelse om maskulinitetens gränser, om farorna med att vara queer och att älska någon för mycket. Ljudboken är inläst på engelska av den prisade skotske skådespelaren Chris Reilly. Den svenska inläsningen står Ludvig Josephson för. Översättning till svenska av Eva Åsefeldt.

Årets roman

Babel är en roman om språkets kraft, kolonialismens våld och motståndets uppoffringar. Romanen tar oss med till 1836 och Oxford. En ung kinesisk student förs till staden av en mystisk förmyndare. Tillvaron som till en början känns som ett paradis förvandlas till ett fängelse. 

Babel av R. F. Kuang utkommer på svenska i januari 2024. Romanen översätts av Fredrika Spindler.