Albert Bonniers Förlag, 2019-05-28

Foto: Christine Olsson

De Nios Stora pris 2019 till Ola Larsmo

Ola Larsmo tilldelas Samfundet De Nios Stora pris 2019 med motiveringen: "För ett författarskap buret av sanningslidelse, gestaltningskraft och rättvisepatos." Prissumman är på 400 000 kronor.

Om Ola Larsmo

Ola Larsmo, född 1957, växte upp i Västervik men är numera bosatt i Uppsala. Han debuterade 1983 med kortromanen Vindmakaren och har sedan dess – förutom romaner – givit ut ett urval av sina essäer i Odysséer och novellsamlingen Stumheten. Ola Larsmos senare romaner utspelar sig ofta mot en historisk fond med dokumentära inslag. Hans senaste bok Swede Hollow utkom 2016.

Vid sidan av sitt författarskap är han verksam som kulturjournalist och samhällsdebattör, främst i Dagens Nyheter. Han är även en stor kännare av irländsk och norsk litteratur. Från 1985 och till och med 1990 var han redaktör för Bonniers Litterära Magasin. Han har tilldelats en rad priser och utmärkelser för sitt skrivande och utnämndes 2018 till hedersdoktor vid Uppsala universitet. Ola Larsmo var fram till 2017 ordförande för Svenska PEN.

Om Samfundet De Nio

Samfundet De Nio är en litterär akademi, instiftad 1913 efter en donation av Lotten von Kræmer. Dess uppgift är främst att främja svensk skönlitteratur genom prisbelöningar. Ledamöter i Samfundet är Nina Burton, Kerstin Ekman, Jonas Ellerström, Madeleine Gustafsson, Gunnar Harding, Inge Jonsson (ordförande), Niklas Rådström, Johan Svedjedal och Anna Williams.