Albert Bonniers Förlag, 2022-12-23

Foto: Anna Strand, Joan Bravais, Emelie Asplund

De får Natur & Kulturs särskilda stipendium

Ida Börjel, Pamela Jaskoviak och Lars Jakobson är tre av de elva författare som tilldelas Natur & Kulturs särskilda stipendium 2022. De får 100 000 kronor vardera som stöd i fortsatt litterärt arbete.

Läs mer om stipendiet här

Ida Börjel

Ida Börjel, född 1975 och bosatt i Malmö. Hennes tre första diktsamlingar, Sond (2004), Skåneradio (2006) och Konsumentköplagen: juris lyrik (2008), gavs ut av OEI editör och har belönats med en mängd litterära priser, bland annat Borås Tidnings debutantpris, Mare Kandre-priset och Sveriges Radios lyrikpris. Diktsamlingen Ma ut 2014 och nominerades till Augustpriset samma år.

Om Ma

Ma är japanskans tecken för tomhet, glapp, ockuperat utrymme, rumslighet. Ma kan också beteckna: gudaväsen, tid, massa och minne men också – en mor. Ida Börjels nya bok är ett försök att skriva de döda i deras frånvaro – men skrivs de fram levande igen eller omigen döende, döda? Boken vill härbärgera en expanderande värld, flödande, amorf. Det är en samling dikter villkorade av den årslånga tystnad som föregick arbetet, av tigandet, oförmågan och vägran att skriva.

Pamela Jaskoviak

Pamela Jaskoviak, född i USA 1966, är bosatt i Göteborg. Hon debuterade som poet 1995 med Svart Tulpan. Hennes bildrika dikter leker med klichéer och kan påminnas om popmusik i sitt snabba, sensuella anslag.Sedan debuten har hon givit ut diktsamlingar, barnböcker och romaner, däribland den uppmärsammade Agadir, my love (1999). Pamela Jaskoviak är också verksam som dramatiker och översättare och är återkommande kåsör i "God morgon världen!" i Sveriges Radio P1.

Om Kvinnor utan män

En ung poet är på utflykt i flickvännens nya stålbåt. En pensionerad journalist låter sig vägledas av klottret på jazzklubbens toalett. En åldrande författare reser till resorten Lido Beach för att hitta inspiration och lugn. Samtidigt blir gästerna i matsalen allt färre. I Kvinnor utan män återvänder Pamela Jaskoviak till prosan med en samling oroande, överraskande och avslöjande noveller.

Lars Jakobson

Lars Jakobson, född 1959 och bosatt i Stockholm, debuterade 1985 med romanen Vinterkvarteret och har sedan dess publicerat ett flertal prosaböcker. 2011 gav Lars Jakobson ut essäsamlingen Effekter, 2013 romanen John & Denise och 2015 romanen De odödliga. Hans senaste bok Bokfört utkom 2020

Om Bokfört

Bokfört består av två delar. Ars moriendi är en essä om litterära skildringar av livet efter katastrofen. Den utgår från två romaner ur besläktade genrer, science fiction och västern, av Joanna Russ och Cormac McCarthy. Tomhetens barn är en samling småprosa av Raymond Kimber, i original "The Children of the Void", från vars olika utgåvor Lars Jakobson har valt ut och översatt ett hundratal texter.