Albert Bonniers Förlag, 2022-12-14

Foto: Daniel Wiland, Stefan Tell

De är årets vintervärdar i P1

Nu har Sveriges Radio presenterat årets vintervärdar. Vinter i P1 sänds varje dag klockan 13.00 från juldagen till nyårsdagen. Alla program släpps i Sveriges Radio Play 25 december. Olof Wretling och Patrik Lundberg är två av årets åtta vinterpratare. Publikfavoriten Olof Wretling gör sitt tionde Vinterprogram.

Olof Wretling om sitt vinterprat:

Författare skådespelare, regissör, komiker

– Jag skall berätta om när min son drabbades av diabetes typ 1, om föräldraskapets hjärta och oro och om likheterna mellan en diabetespappa och Indiana Jones. Mitt tionde Vinter i P1 blir ett äventyr bland toppar och dalar, där jag tolkar egyptiska hieroglyfer, duckar för giftpilar och lär mig programmera en diabetespump. Välkommen till: Indiana Jones & Jakten på blodsockret.

Lyssna den 28/12

Patrik Lundberg om sitt vinterprat:

Prisbelönt journalist och författare

– I mitt Vinter vill jag berätta om sökandet efter min biologiska mamma, och om sökandet efter sanningen om de internationella adoptionerna till Sverige.

Lyssna den 29/12

Böcker av författarna:

Fem vintrar och en sommar. Diagnoserna i mitt liv

Olof Wretlings blandning av komik och tragik har givit honom en position som en av våra mest hyllade komiker. Efter hans sommarprat 2011 om sorgen efter pappans död och kampen för att finna sin egen väg i livet har han fem gånger röstats fram som lyssnarnas favorit till att vinterprata. I Fem vintrar och en sommar. Diagnoserna i mitt liv samlas de självutlämnande och komiska berättelserna till en skildring om sorg, drömmar och konsten att våga misslyckas.

Till häst genom Västerbotten

I juni 2014 lämnar Sven Björklund och Olof Wretling Umeå (till häst) för en berättarjakt genom tre årstider i Västerbotten. Som Bröderna Grimm fast 200 år senare. Med hjälp av en sherpa från Arbetsförmedlingen Kultur (utan häst) bärgas en muntligt berättarskatt. Boken är en reseskildring (till häst) genom sly och avfolkningsbygd där en ny bild av länet växer fram. Visste du att Åsele var först med att ha en dödsklinik och att inaveln i Västerbotten länge ansågs vara extra arbetsför? Glöm Rödluvan och Snövit – den nya tidens klassiker här, som Postiljonen från Dalkarså och Miami Vice-villan i Brände. Mycket nöje!

Fjärilsvägen

När Patriks mamma Birgitta föddes fanns det hopp, även om hennes liv. I rekordårens och folkhemmets Sverige kunde en arbetarflicka på landsbygden gå åtta år i skolan, ett år i husmoderskola och få ett kontorsjobb måndagen efter examen. Hon kunde spara till körkort och bil, åka på dans och hitta kärleken.

Snart levde Birgitta Lundberg den svenska drömmen: Make, två barn. Volvo och villa. En välfärd som fanns där när hon behövde den. Sedan kom 1990-talets finanskris. Skilsmässan och stressen. Fattigdomen. Barnens liv till varje pris.

I sin rosade skildring målar Patrik Lundberg parallellt med berättelsen om sin mamma upp en bild av det svenska klassamhället – en värld där lågutbildade kvinnor ofta drar nitlotten. Författaren ser både likheter och skillnader mellan hans mammas generation och dagens unga kvinnor.