Albert Bonniers Förlag, 2021-08-19

Foto: Anna-Lena Ahlström

Där den sista lampan lyser är sommarens mest lyssnade bok

Ingen sommar utan Jungstedt. Där den sista lampan lyser av Mari Jungstedt är sommarens mest streamade ljudbok hos Storytel och Nextory. Där den sista lampan lyser är den sextonde boken i Knutas-serien. Det är en berättelse om det förödande steget från passion till besatthet och om en sanning som måste döljas till varje pris.

– Fantastiskt och oerhört roligt! Jag är så glad och tacksam över att så många velat lyssna och att intresset för mina Gotlandsböcker med Knutas och de andra lever kvar efter så många som sexton böcker i serien. Det inspirerar mig att fortsätta skriva, säger Mari Jungstedt.

Läs mer om ljudbokslyssnandet under sommaren: Storytel och Nextory.

Om Där den sista lampan lyser

"Pojkarna drog i handtaget och plötsligt öppnade sig väggen med ett ljudligt knarrande. Elias hittade strömbrytaren och vred om. När ljuset slogs på drog han efter andan. Han såg på Markus som med munnen halvöppen lät blicken glida runt i rummet. 

I nästa ögonblick stelnade de bägge till. Utanför hörde de annalkande motorljud och sedan hur en bil körde upp på grusplanen och stannade. En bildörr slog igen och snabba steg närmade sig. Pojkarna stod som fastfrusna och vågade knappt andas. 

De såg på varandra. Skulle de försöka gömma sig? Längre hann de inte tänka."

Två Stockholmspojkar som tillbringar höstlovet på ett grådisigt och stillsamt Gotland försvinner spårlöst under en cykeltur till raukområdet Holmhällar. Kommissarie Knutas drar igång en jakt efter pojkarna i en intensiv kamp mot klockan. När så kroppen efter en antikvarie på Fornsalen spolas upp på en strand norr om Visby finner polisen skäl att leta samband. 

Anders Knutas och hans kollega och partner Karin Jacobsson får ett svårgripbart fall att lösa, samtidigt som de står inför stora utmaningar i privatlivet. 

Om Mari Jungstedt

Mari Jungstedt har sedan debuten 2003 med Den du inte ser har Mari Jungstedt etablerat sig som en av Sveriges mest framgångsrika spänningsförfattare. Hennes böcker har sålt i över 6 miljoner exemplar bara i Sverige och har översatts till ett tjugotal språk