Albert Bonniers Förlag, 2020-04-08

Foto: Anna-Lena Ahlström

Daniel Östersjö sjunger Elsie Johansson

Ett urval av den hyllade och folkkära författaren Elsie Johanssons texter har tonsatts av sångaren, låtskrivaren och musikern Daniel Östersjö. Han är aktuell med sitt nya album Fönsterspringan, där sångerna varvas med Elsies egna inläsningar. På Spotify kan vi lyssna på två spår från albumet: Alla sover och Lilla snälla döden.

I dessa tider av oro finns en längtan att få hem alla de sina. Alla sover handlar om den känslan, men också om hur annorlunda hemmets miljö kan upplevas på natten när tankarna får fritt spelrum. Dikten är från Elsie Johanssons debutbok, diktsamlingen Brorsan hade en vevgrammofon. Singelns andra spår Lilla snälla döden är mer som en folkvisa, som om Jan Johansson hade kommit över en okänd uppteckning från Dalarna.

"Hos Elsie Johansson är döden inte en lieman som hotar och skräms, utan en syrsa som blir kvar på ängen, en gumma som stickar på sin strumpa – och har mer släktskap med höstens sista blomma hos Edith Södergran."

Om Elise Johansson

Elsie Johansson föddes 1931 i ett arbetarhem i Vendels socken i Uppland. Direkt efter realexamen tog hon anställning på Postverket och blev postexpeditör. Kort därpå gifte hon sig och bildade egen familj. Författardrömmen, som hon burit på sedan barndomen, fick läggas på is. Först 1979, vid nära 50 års ålder, debuterade hon med diktsamlingen Brorsan hade en vevgrammofon. Elsie Johansson är en flerfaldigt prisbelönt och mångkunnig författare som skriver i flera olika genrer för såväl barn som vuxna. Hennes uttrycksmedel är förutom poesi och prosa också den muntliga berättarkonsten.

För sina romaner om flickan Nancy och hennes uppväxt i TåPellefamiljen har hon rönt stora framgångar. 2001 utkom sista delen, Nancy, i trilogin som inleddes med Glasfåglarna och följdes av Mosippan. I den självbiografiska boken Riktiga Elsie berättar författaren naket – ibland smärtsamt och brutalt men aldrig kärlekslöst – för läsaren om sitt liv. Om sin vandring från stugan på åsen i gamla Fattigsverige fram till en position som hyllad och prisbelönt författare. Resultatet är ett uppriktigt och djupt mänskligt tidsdokument.

Om Daniel Östersjö

Daniel Östersjö har genom åren spelat i många olika konstellationer med några av våra mest kända svenska musiker, bl.a Tomas Andersson Wij. Tidigare har han även tonsatt bl.a Tomas Tranströmer, Stig Dagerman, Ylva Eggehorn och Gunnar Ekelöf. På skiva hördes han senast med duon Le Lac Long 814