Albert Bonniers Förlag, 2023-04-02

Foto: Pierre Björk

Claes Britton tilldelas Axel Hirschs pris 2023

Författaren och journalisten Claes Britton tilldelas Axel Hirschs pris 2023. Priset delas ut av Svenska Akademien till en författare som under de senaste två åren utgivit en levnadsteckning av högt konstnärligt och kulturhistoriskt värde eller ett betydelsefullt historiskt arbete. Prissumman är 125 000 kronor.

Om Claes Britton

Claes Britton, född 1963, är författare, journalist och creative director. Han har studerat på Journalisthögskolan i Stockholm och arbetade därefter ett antal år på Dagens Nyheter. Tillsammans med hustrun och kompanjonen Christina Britton grundade han under 90-talet magasinet Café och livsstilsmagasinet Stockholm New. De driver design- och kommunikationsbyrån BrittonBritton som är specialiserad på konst, mode och design samt internationell marknadsföring av Stockholm och Sverige.

I Claes Brittons utgivning finns Sekelskifte i Stockholm (2004), Min mamma är död (2010) samt En svensk gonzo (e-boksamling, 2016). År 2022 utkom Pontus Hultén. Den moderna konstens anförare, som nominerades till Augustpriset i fackboksklassen samma år.

Om boken

Banbrytande och beundrad, omstridd och skandalös – Pontus Hultén, curator och museichef, var en ständig förkämpe för den moderna konsten. Under sitt långa yrkesliv hade han del i att forma den nya tidens konstmuseer som Moderna Museet i Stockholm och Centre Pompidou i Paris. Han gjorde en sensationell karriär utomlands, men i hemlandet har hans gärning till viss del fallit i glömska.

Claes Britton har skrivit den första kompletta biografin om Pontus Hultén, som skildrar inte bara en enskild persons livsverk utan även en omvälvande tid i den internationella konstvärlden och i svensk samtidshistoria. Claes Britton har stor erfarenhet av arbete i konstvärlden. Som barn besökte han Moderna Museet under Pontus Hulténs era och nu har han i nio år rest jorden runt för att samla material till denna biografi, byggd bland annat på över tvåhundra intervjuer i elva länder.