Albert Bonniers Förlag, 2024-06-13

Foto: Thron Ullberg

Christoffer Carlsson tilldelas Glasnyckeln 2024

I år går det skandinaviska priset till en svensk författare. Christoffer Carlsson tilldelas Glasnyckeln 2024 för spänningsromanen Levande och döda. Priset instiftades av Skandinaviska Kriminalsällskapet men utdelas sedan många år gemensamt av de fem nationella organisationerna: Det Danske Kriminalakademi, Finska Deckarsällskapet, Isländska Kriminalsällskapet, norska Rivertonklubben, och Svenska Deckarakademin.

Motiveringen lyder:

Levande och döda är en stämningsfull och tänkvärd deckare om vänskap, ungdom och de där ögonblicken då hela livet förändras.

Om Levande och döda

Vid 1990-talets slut hägrar vuxenlivet för en grupp tonårspojkar i den halländska byn Skavböke. Men så inträffar någonting: en av dem bestämmer sig för att ge sig av, en annan hittas ihjälslagen och kort därefter mister ännu en livet. I polisutredningen återkommer ständigt två namn, Sander Eriksson och Killian Persson.

En het julidag mer än tjugo år senare sker ett nytt mord och det har återigen blivit farligt därute i Skavböke. Vidar Jörgensson vid Hallandspolisen söker efter den skyldige, men i de ljusa sommarnätterna har gränser börjat upplösas och underliga gestalter träder fram ur skuggorna.

Porten mellan de levande och döda har öppnats.

Levande och döda är en roman om uppbrott, skuld och nåd.

Om Christoffer Carlsson

 Christoffer Carlsson skriver i den hyllade och prisade Hallandssviten om sina barndomstrakter. Den inleddes med Järtecken, som följdes av Brinn mig en sol samt Levande och döda – som utsågs till Årets bästa svenska kriminalroman 2023.

Christoffer Carlsson är bördig från Tofta, ett litet samhälle utanför Halmstad. Han är docent i kriminologi vid Stockholms universitet och författare, bland annat till romankvartetten om Leo Junker. Den osynlige mannen från Salem utsågs 2013 till årets bästa svenska kriminalroman.