Albert Bonniers Förlag, 2021-12-03

Catherine Belton, författaren till Putins krets, prisas

Journalisten och författaren Catherine Belton tilldelas Magnitskij-priset 2021 (2021 Magnitsky Awards) för sin unika gärning som undersökande journalist. Juryn: ”Hon har avslöjat Putinregimens brott på ett sätt som ingen annan gjort tidigare".

Priset (The Magnitsky Awards) instiftades 2015 till minne av affärsjuristen och skatteexperten Sergej Magnitskij som mördades i häktet efter att ha avslöjat korruption och skattebedrägeri inom den ryska staten.

Om Putins krets. Maktkampen om det moderna Ryssland

Catherine Belton vid prisutdelningen

När Sovjetunionen föll samman 1991 behövde KGB-mannen Vladimir Putin en ny karriär. Han fann den i Sankt Petersburg, där han blev borgmästarens högra hand och gav sig in i en rad lukrativa men ljusskygga affärer.

När Putin år 2000 tog över som president efter Boris Jeltsin kom nätverken inom underrättelsetjänsten och den organiserade brottsligheten väl till pass. Ett decennium senare var alla motståndare bortrensade.

Catherine Beltons bok är den definitiva skildringen av Putins väg till envälde. Med hjälp av ett unikt källmaterial når hon in till kärnan av Putins affärer, och visar hur hans skoningslösa maktmetoder sedan exporterats till Ukraina, London, Syrien – och till slut till Trumps USA.

Om Catherine Belton

Catherine Belton arbetar på Reuters och var tidigare Moskvakorrespondent på Financial Times. Putins krets utsågs 2020 till en av årets bästa böcker av The Economist, Financial Times, New Statesman och The Telegraph.

Sagt om boken

”Detta fängslande och oklanderligt underbyggda verk är sannolikt den bästa bok som skrivits om Putin, människorna i hans närhet, och kanske till och med om det moderna Ryssland”. Peter Frankopan

 ”Det finns många böcker om det moderna Ryssland, men Beltons slår dem alla. Hennes efterlängtade bok är den bästa och viktigaste.” The Times

”Med grundlig research berättar Catherine Belton en mörk historia om Vladimir Putins väg till makten och om hans tjugo år som Rysslands ledare … Belton, en tidigare Moskvakorrespondent för Financial Times, gräver djupare. Hennes berättelse handlar om Putin, hans KGB-kollegor, affärsmän och gangstrar, och den är byggd på intervjuer med många relevanta spelare.” The Washington Post

”En orädd, fascinerande redogörelse för Putinregimens framväxt.” The Guardian

"... den definitiva boken om Putin och Putinismen." Anne Applebaum