Albert Bonniers Förlag, 2021-02-24

Foto: Sara Mac Key

Carola Hansson tilldelas Gerard Bonniers pris

Författaren Carola Hansson prisas av Svenska Akademien och belönas med Gerard Bonniers pris. Priset instiftades 1988 och ska tilldelas författare som är verksamma inom Akademiens intresseområde. Prissumman är på 300 000 kr.

Carola Hansson, född 1942, debuterade 1983 med Det drömda barnet. Hon har sedan dess publicerat ytterligare tio romaner, bland dem genombrottsromanen Andrej (1994). Den inledde hennes triptyk om den tolstojska familjens öden, som avslutades 2015 med Masja, om Leo Tolstojs dotter. Carola Hanssons författarskap har belönats med bl. a. Samfundet De Nios stora pris, Selma Lagerlöfs Litteraturpris och Övralidspriset. Hennes senaste roman Minnestrådar (2020) nominerades till Augustpriset för årets svenska skönlitterära bok.

Om Minnestrådar

"Första gången jag mötte Otto", sade madame Vidal till mig, »var i april 1935 − en dag då där från tidiga morgonen till sena kvällen föll det ljuvligaste vårregn över Königsberg; ett milt, uppfriskande regn som tvättade gatorna rena, fick marken i Sternengarten att ånga och lindarna att inom loppet av några få timmar veckla ut sina ljusgröna små blad."

Där i Königsberg låter Carola Hansson sin berättelse om tre judiska tonåringar ta sin början. Deras tillvaro kommer successivt att slås i spillror av den nazistiska terrorn, och sommaren 1939 anländer de i en grupp om sextio tyska ungdomar till en gård utanför Falun. Här skall de lära sig jordbruk för att snart bege sig till sina drömmars mål, en kibbutz i det blivande Israel. Men kriget bryter ut och de blir kvar i Sverige. Med sig har de en bräcklig framtidstro som vuxit ur studier och ivriga samtal kring sionismens idéer – en tro de kämpar för att bevara också i exilens utsatthet.