Albert Bonniers Förlag, 2021-03-11

Foto: Emma Trim

Brit Bennett nomineras till Women’s Prize for Fiction

Den amerikanska författaren Brit Bennett nomineras till Women’s Prize for Fiction 2021 för sin roman Hjärtlinjer. Det är en rik och tankeväckande roman om två generationer amerikanska kvinnor, om familj, kärlek och klass och om att utmana den roll man tilldelats.

Brit Bennett är född i Kalifornien och har studerat vid Stanford och University of Michigan. Hon debuterade med den kritikerhyllade och bästsäljande romanen ”The Mothers” 2016. Samma år utsågs hon till en av National Book Awards “5 under 35”.

Brit Bennett medverkade nyligen på Årets Selma 8 mars. Se en intervju här. SelmaStories arrangerade för fjärde året i rad den feministiska galan ”Årets Selma”. Årets  gala var helt digital och en hel dag – åtta timmar! – i feminismens tecken, live i SelmaStories Instagram stories.

Familjeband, kärlek, klass och etnicitet

Hjärtlinjer handlar om tvillingsystrarna Desiree och Stella Vignes som i tonåren rymmer till New Orleans. Där upptäcker Stella för första gången att hennes hud är så ljus att andra människor kan ta henne för vit, något som kommer att få stora konsekvenser för systrarnas liv och framtid. Tjugo år senare lär två unga kvinnor känna varandra i 80-talets Los Angeles. På ytan har de inte mycket gemensamt, men de delar samma rötter.

HBO köpt rättigheterna

Streamingtjänsten HBO har köpt rättigheterna till den amerikanska bästsäljande romanen Hjärtlinjer. Enligt tidningen deadline.com kommer författaren Brit Bennett arbeta som producent och vara delaktig i arbetet med att förvandla romanen till tv- serie.

Sagt om boken

"Bennett har ett litterärt släktskap med Toni Morrison, inte bara genom de tematiska likheterna, utan också i förkärleken till de arketypiska och mytologiska inslag som anknyter till antika dramer ... Boken är kraftfullt visuell och jag ser den som ett film i mitt inre, så när jag läser att den sålts till en tv-kanal blir jag inte förvånad. Hjärtlinjer är ett imponerande romanbygge, både lättläst och spännande, med en lekfull komplexitet i de sammanvävda tidslinjerna. Jag ser ivrigt fram emot vad Bennett skapar härnäst." Ida Therén, Svenska Dagbladet

"En enastående roman som illustrerar hur färgen på din hud kan ha livsavgörande betydelse." Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Undan för undan växer Brit Bennetts Toni Morrison-inspirerade Hjärtlinjer till en storslagen släktsaga, skållheta teman som rasism och identitet gestaltas berörande med glödande penna och plötsligt förstår jag den amerikanska besattheten av hudfärg så mycket bättre. Det är inte särskilt förvånande att tv-producenter slåss om rättigheterna till den här succén. Medan de käbblar plöjer du boken." Jenny Lindh, M-magasin

"Det är en mycket episk berättelse, väl berättad och livfull." Dan Sjögren, Dala-Demokraten