Albert Bonniers Förlag, 2023-06-12

Böcker av kvinnorättsförsvarare du måste läsa

Kvinna till Kvinna arbetar för kvinnors rättigheter i 20 länder, och stödjer över 100 kvinnorättsorganisationer runtom i världen. Nu listar de 12 böcker du måste läsa i sommar. Böcker av nutida kvinnorättsförsvarare som gjort skillnad både i Sverige och globalt. Böcker som du kan läsa på egen hand eller i bokcirkel. På listan finns 4 böcker som utkommer på Albert Bonniers Förlag:

Americanah av Chimamanda Ngozi Adchie

Översätttning av Ragnar Strömberg

Ifemelu och Obinze blir kära redan i tonåren i Nigeria. Hon får ett visum för att studera i USA, och meningen är att han ska följa efter. Men attacken mot World Trade Center kommer emellan. Män från afrikanska länder får ännu svårare att ta sig dit. Det går för det mesta bra för Ifemelu, hon får vänner och har förhållanden, och startar en uppmärksammad blogg om öppen och dold rasism i USA. För aldrig har hon varit så medveten om begreppet ras som där. Obinze reser till Storbritannien men kastas ut för att han saknat papper. Till slut går det bra för honom också. Väldigt bra. Han blir en rik man i det demokratiska Nigeria, gifter sig och får barn. När Ifemelu återvänder hem är det oundvikligt att de återupptar sin förbindelse. Där ställs de inför sitt livs svåraste beslut.

Americanah är en rik och komplex historia om kärlek, rasism och klass i Afrika och USA i vår egen tid. Precis som i sin genombrottsroman En halv gul sol lyckas hon som en modern Balzac skildra ett helt samhälle och en tidsanda genom några få, utmejslade öden. Boken finns även i pocket och som ljudbok i uppläsning av Astrid Asefa.

Flicka, kvinna, annan av Bernadine Evaristo

Översättning av Niclas Nilsson

Amma är en radikal pjäsförfattare som i medelåldern ser sin karriär ta fart. Nu ska hon sätta upp en pjäs på National Theatre, ett genombrott som förunnats få svarta dramatiker. I publiken sitter gamla vänner och partners, var och en med sin egen historia, och med olika erfarenheter av att leva som svart i England. Från London till Newcastle, från landets toppskikt till de mest utsatta områdena, över mer än hundra år av förändring och utveckling och kamp och liv, följer Flicka, kvinna, annan tolv olika karaktärer på en sammanflätad upptäcktsfärd. Tillsammans skapar rösterna ett modernt körverk som tagit världen med storm. Flicka, kvinna, annan tilldelades Bookerpriset 2019.

Boken finns även som pocket och som ljudbok i uppläsning av Astrid Asefa.

Brev till mannen av Bianca Kronlöf

Skådespelaren, komikern och författaren Bianca Kronlöf skriver brev till män hon mött. Om känslor, sex, våld, maskulinitet. Till den slaka och den hårda. Till pappa och farfar. Till den ofödde sonen. Till ragget. Till dig som gått på myten och till dig som aldrig har höjt handen. Är du en av dom?

Boken finns även i pocket och som ljudbok.

Den sista flickan av Nadia Murad

Översättning Hjalmar Manfred Svensson

"Mest av allt önskar jag att jag är den sista flickan i världen med en berättelse som min"

Som barn drömmer Nadia Murad om att bli historielärare eller öppna sin egen skönhetssalong. Livet i byn Kocho i norra Irak är lugnt och stilla. I augusti 2014 förändras allt. Nadia, som nyss fyllt tjugoett och fortfarande går i skolan, kidnappas och säljs som sexslav till Islamiska statens sold ater. Sex av hennes bröder, och strax därefter även hennes mamma, mördas brutalt. Under tre månader utsätts hon för upprepad misshandel och våldtäkt innan hon till slut lyckas fly.

2018 tilldelades Nadia Murad, tillsammans med Denis Mukwege, Nobels fredspris: "För deras insatser mot användandet av sexuellt våld som vapen i krig och väpnad konflikt".

Boken finns även i pocket och som ljudbok.