Albert Bonniers Förlag, 2019-05-21

Foto: Anna-Lena Ahlström

Björn Ranelid 70 år

Vi gratulerar dagens jubilar. Björn Ranelid föddes i Malmö och var en gång en lovande fotbollstalang och spelade i flera skånska allsvenska lag. Han började sitt yrkesliv som lärare i svenska och filosofi samtidigt som han spelade fotboll i Malmö FF. 1983 debuterade Björn Ranelid med romanen Den överlevande trädgårdsmästaren och har sedan dess skrivit över trettio böcker.

Mångfaldigt prisbelönt

Björn Ranelid har fått många litterära priser, bland andra Augustpriset för romanen Synden (1994). År 2014 fick han Stina Aronsons pris av Samfundet De Nio och 2018 belönades han med Språkförsvarets hederspris. Björn senaste romaner är Kärleken och de sista människorna på jorden (2014), Överbefälhavarens hemlighet (2016) och Fantastiska kvinnor i vattentornet (2018).

Flitigt anlitad på olika arenor

Björn Ranelid är en oerhört flitig person, som syns och hörs på många arenor. Utöver sitt författarskap är han en ofta anlitad föredragshållare och krönikör. På senare år har han också ombetts att vara med i ett flertal tv-produktioner, som Stjärnorna på slottet, På spåret, Let's dance, Melodifestivalen. Dessutom talar han kanske mer än någon annan inför publik. Han har gjort tusentals framträdanden, både inför fullsatta jättearenor och små grupper av skolelever.

En berättelse från det Malmö han älskar

Ingrid Ancker växer upp i en av nödbostäderna i det ombyggda vattentornet på Kirseberg i Malmö. Där bor en brokig samling människor – hederliga och kriminella, stökiga och skötsamma – och ibland är det inte många steg mellan himmel och helvete i de små lägenheterna. Ingrid blir vän för livet med Stella och med Olga som flytt från revolutionens Ryssland. Hon utbildar sig till servitris och får plats på restaurant Savoy. Där träffar hon en betydligt äldre man, som blir far till hennes barn. Men de flyttar inte ihop, utan Ingrid fortsätter att bo i vattentornet. Först när sonen är vuxen och mannen är död flyttar hon med vännerna Stella och Olga till den fina villan på Fridhem som hon ärvt av sin man.

Fantastiska kvinnor i vattentornet är ett vittnesmål som tänjer på gränserna för för vad naturvetenskapen kan förstå. En berättelse från det Malmö Björn Ranelid älskar och har lärt sina läsare att älska.