Albert Bonniers Förlag, 2022-12-10

Foto: Thron Ullberg

Bianca Kronlöf tilldelas FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter

Skådespelaren, författaren och komikern Bianca Kronlöf tilldelas FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter. Hon prisas för särskilt betydelsefulla insatser för att stärka arbetet för mänskliga rättigheter i Sverige. Läs mer på fn-förbundets webbplats.

Motiveringen lyder:

”I en tid när jämställdhetsarbetet möter motstånd är Bianca Kronlöf en stark röst för feminism och för unga. Med satir och humor belyser hon rasism, sexism och andra orättvisor i samhället. På ett intelligent och roligt sätt folkbildar hon hela Sverige och når även de som inte är insatta i frågorna. I debatten pekar hon på tystnadskultur och jargong. Orädd diskuterar hon patriarkala strukturer, ryggdunkanden och sexistiska skämt i media och kulturliv. Med sitt breda engagemang är Bianca Kronlöf en stark kämpe för mänskliga rättigheter.”

Bianca Kronlöf på Instagram:

– Jag känner mig både hedrad och chockad över att jag tilldelats Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter. Kanske kommer det landa om någon dag. Tidigare pristagare är Hédi Fried och Katarina Wennstam känns helt otroligt att ens nämnas tillsammans med dessa kämpar!"

Hennes bok Brev till mannen utkom 2021. Här skriver brev till män hon mött. Om känslor, sex, våld, maskulinitet. Till den slaka och den hårda. Till pappa och farfar. Till den ofödde sonen. Till ragget. Till dig som gått på myten och till dig som aldrig har höjt handen. Är du en av dom?

Om Bianca Kronlöf

Bianca Kronlöf är utbildad på teaterhögskolan i Göteborg och har jobbat vid Dramaten och Stadsteatern i Stockholm och Göteborg. Som komiker har hon hyllats för sin feministiska satir. Hon har skrivit och spelat i den prisade serien ”Full Patte” och även tilldelats Expressens satirpris ”Ankan”. Med humorgruppen ”Familjen Kaos” har hon spelat för utsålda hus över hela Sverige med två olika föreställningar. Boken Brev till mannen är hennes debut. I juni 2022 belönades Bianca Kronlöf med Leijonhufvud-priset 2021.