Albert Bonniers Förlag, 2022-06-14

Foto: Thron Ullberg

Bianca Kronlöf belönas med Leijonhufvud-priset 2021

Skådespelaren, författaren och komikern Bianca Kronlöf tilldelas Madeleine Leijonhufvud-priset 2021. Hon får priset för sitt engagemang mot sexuellt våld.

Motiveringen lyder:

"för hennes insatser att upplysa, involvera och aktivera samhället och det svenska folket"

Om priset

Priset delas ut av medlemsföreningen Fatta! som arbetar mot mot sexuellt våld och belönar personer som verkat i Madeleine Leijonhufvuds anda. Leijonhufvud, som avled 2018, arbetade som professor emerita i straffrätt och var under en stor del av sitt yrkesliv mycket drivande i arbetet för att förnya sexualbrottslagstiftningen.

Tidigare pristagare

Bland tidigare pristagare finns journalisterna och debattörerna Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby, debattören Gabriella Kärnekull Wolfe och kriminologen Nina Rung.

Om Bianca Kronlöf

Bianca Kronlöf är utbildad på teaterhögskolan i Göteborg och har jobbat vid Dramaten och Stadsteatern i Stockholm och Göteborg. Som komiker har hon hyllats för sin feministiska satir. Hon har skrivit och spelat i den prisade serien ”Full Patte” och även tilldelats Expressens satirpris ”Ankan”. Med humorgruppen ”Familjen Kaos” har hon spelat för utsålda hus över hela Sverige med två olika föreställningar. Boken Brev till mannen är hennes debut

Om boken Brev till mannen

Komikern och skådespelaren Bianca Kronlöf skriver brev till män hon mött. Om känslor, sex, våld, maskulinitet. Till den slaka och den hårda. Till pappa och farfar. Till den ofödde sonen. Till ragget. Till dig som gått på myten och till dig som aldrig har höjt handen. Är du en av dom?