Albert Bonniers Förlag, 2020-11-27

Foto: Anna Tärnhuvud

Beate Grimsrud tilldelas norskt litteraturpris

Beate Grimsrud (1963–2020) tilldelas det norska Bragepriset i kategorin Skönlitteratur för sin roman Jag föreslår att vi vaknar. Grimsrud är den första författaren i Bragepriset historia som tilldelas priset postumt. 

Priset överlämnades till Beate Grimsrud bror, Bjørne Grimsrud.

Ur motiveringen:

Årets vinnare av Bragepriset Skönlitteratur innehåller allt du hoppas finna mellan två pärmar när du öppnar en ny bok. Den vinnande romanen är helt enkelt ett ymnighetshorn av skarpa formuleringar, exakta observationer, svimlande filosofiska tankar och vild fantasi.

Jag föreslår att vi vaknar

I Jag föreslår att vi vaknar möter vi Vilde som har drabbats av en obotlig sjukdom. Vännen O finns hela tiden vid hennes sida, tätt intill de kritiska ögonblicken som kan bli de sista. Nära finns också barndomens norska Dovrefjäll och en magisk penna. Beate Grimsruds roman borrar djupt i existensens grundvillkor. I ett tillstånd av väntan och skräck, av tillfällig lättnad och väntan igen rör den sig över berg och dalar. Jag föreslår att vi vaknar är också en berättelse om kärlek,vänskap och gemenskap, skriven med den egensinniga energi som har gjort Beate Grimsrud till en av Nordens mest älskade författare.

Bragepriset

Brageprisetär ett norskt litteraturpris som varje år utdelas av stiftelsen Den norske bokprisen. Priset delas ut i kategorierna Skönlitteratur för vuxna, Barn- och ungdomslitteratur och Facklitteratur, samt en öppen kategori som varierar från år till år.

Om författaren:

Beate Grimsrud, 1963–2020, författare, dramatiker, filmare. Hon växte upp i Norge men var bosatt på Södermalm i Stockholm sedan 1984. Beate Grimsrud debuterade 1989 med novellsamlingen Det finns gränser för vad jag inte förstår och väckte genast uppmärksamhet med sitt överraskande språk som är fyllt av dramatik, poesi och humor.